‘Ga nou maar, ga nou maar gewoon’, zingt de cast van theatergroep Horizon in hun nieuwste productie ‘The Wiz’. Echter dat ‘gewoon’ blijft wel beperkt tot de liedtekst want deze uitvoering van een klassieker in musicalland is allesbehalve gewoon te noemen. Theatergroep Horizon heeft er dan ook een heel jaar alles aan gedaan om niets in de categorie ‘gewoon’ te laten vallen.

Te beginnen met het decor (ontwerp door Mark Zijlmans).

Bij binnenkomst hangt de was van tante Em (Helga Dol) lekker te wapperen maar al snel verandert de blokkenstellage wat het huis voorstelt in een weiland, een stadspoort, een koninklijke toren. Daarnaast wordt er ook heel veel met licht gewerkt (John Valkering) wat een enorm kleurenpalet tot gevolg heeft, iets dat natuurlijk ook goed kan in een theater als De Vest.

Dan de kostuums; wat begint in de eerste scène met een ensemble in hedendaagse jeans en t shirts groeit uit tot een bijzonder en geweldig schouwspel van kleuren, materialen en vormen in de ‘smaragdstad’ outfits. Je weet als toeschouwer haast niet waar je kijken moet, elke vierkante centimeter van het toneel is iets te zien.

Dat is mede te danken aan de energieke en goed bedachte choreo’s (Nynke Mostert). Vooral het iconische ‘brand new day’ knalt van het toneel en hier kan niemand stil blijven zitten. Een menselijke regenboog van energie en vrolijkheid vormt zich.

The Wiz is gebaseerd op “The Wonderful Wizard of Oz” van L. Frank Baum. Verhaal van William F. Brown. Muziek en liedteksten van Charlie Smalls, de Nederlandse vertaling is van Martine Bijl.

Het is een eigentijds sprookje over Dorothy (Anouk Geertsma) die de weg kwijtraakt en in het wonderbaarlijke land van de Wiz belandt. Ze gaat op zoek naar die machtige Wiz (Matthijs Hekman) die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden.

Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een vogelverschrikker (Lotte van Zelst) zonder verstand, een blikkeman (Jan van Zelst) zonder hart en een leeuw (Jeroen Blank) zonder moed. Samen gaan ze verder. En zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en bovenal zichzelf. Alle vier hebben ze hun eigen unieke talent verwerkt in hun karakter, Waar Anouk haar prachtige stem kan laten horen, Lotte haar komische timing maximaal benut windt Jan alle dames om zijn vinger met zijn Elvis coolness. Jeroen is zeker in zijn spel heel sterk en als kwartet zijn ze al zeer goed op elkaar ingespeeld.

Heerlijk blijft het dat ook bij deze amateur voorstellingen er een liveband is. Onder leiding van Hubert-Jan Horrocks weet deze band in te spelen op wat er op het toneel gebeurt (hoewel de klik-klak-klik een onmogelijke timing vraagt) en de spelers te voorzien van de melodieën die het verhaal kracht bijzetten. Goede keuzes weer van regisseur Ingrid Kluft, die dit geheel geleid heeft tot spektakelstuk.

Enig nadeel; de lat ligt nu bijzonder hoog voor een volgende keuze… wij zijn benieuwd!

Wil je dit weekend ook nog genieten van The Wiz? Ga dan maar gewoon en kijk voor tickets of info op www.theatergroephorizon.nl

Mariska Steenbergen