Tetske van Ossewaarde is een Nederlands zangeres, actrice, cabaretière en presentatrice. Ze groeide op in Serooskerke, studeerde aan de HBS en de Academie voor de Kleinkunst in Amsterdam.

Tetske werd door de KRO benaderd voor een grote televisie zaterdagavond show “Werk in Uitvoering”met Willem Nijholt. Niet lang daarna vertrok ze naar Berlijn om mee te werken aan de musicals A Chorus Line, West Side Story en “Guys and Dolls”.

Zij kreeg de diagnose kanker in hetzelfde jaar dat haar man frontotemporale dementie ontwikkelde. Tetske van Ossewaarde (69) schreef over de afgelopen drie jaar de voorstelling Moeilijk Hart.

Een programma met een lach en een traan over gevoelens die we allemaal kennen, vrezen en ook proberen te ontlopen. Het leven is geen sprookje en een moeilijk hart helpt niet.

Voor “Moeilijk Hart” werkte ze samen met regisseur Wil van der Meer, pianist Jasper Swank en zangcoach Syd Horster. In een decor opgebouwd uit (wijn)kisten, de piano en twee grote bokalen met wijnkurken vertelt Tetske haar persoonlijke verhaal. Hoe ze te horen kreeg dat ze kanker had, en de welgemeende kaartjes met bijhorende teksten die ze daarna kreeg. Over de tijd op de Kleinkunst, waar vrije seks orde van de dag was, en haar relatie met haar docent niet in het jaren 60 plaatje paste. Ze praat en zingt vol trots over haar kinderen en ook hoe ze na jaren stilte het zingen weer heeft opgepakt en zo in dit theater der Liefde in Haarlem is beland.

Met het kopen van een kaartje voor deze voorstelling draagt het publiek bij aan het onderzoek naar de Granulosa Cel Tumor (GCT). Dit is een zeer zeldzame kwaadaardige tumor van de eierstok. Gemiddeld wordt de diagnose bij vijftien tot twintig vrouwen per jaar in Nederland gesteld. De ziekte kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Onderzoek is beperkt mogelijk, omdat voor zulke zeldzame aandoeningen in het algemeen weinig geld beschikbaar is. Het gebrek aan kennis over de oorzaken en optimale behandeling is frustrerend voor de patiënten, maar ook voor de behandelend artsen. Met deze bijdrage kan er meer kennis ontwikkeld worden in de hoop dat dit leidt tot het vinden van een effectieve behandeling.

Het was een middag van persoonlijke verhalen, mooie zang en fijn pianospel. Een middag van bezinning en dankbaarheid en besef dat je het leven zelf moet inkleuren, ook al heb je een moeilijk hart.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen