Op zaterdag 10 februari kreeg ‘’Rijnreisje’’ zijn grandioze start in Theater De Krakeling. Steef de Jong, een eigenzinnige en speelse theatermaker, nam het jonge publiek mee op een betoverende ontdekkingstocht langs de Rijn.
 
Rijnreisje vertelt het verhaal van twee zalmen die de Rijn op zwemmen om stroomopwaarts in Zwitserland te paaien. Onderweg ontdekken zij samen met het publiek prachtige mythen en verhalen over de belangrijkste rivier van Nederland. De vooral jonge toeschouwers leren over de geschiedenis van en actualiteiten over de Rijn: Het verhaal leidt hen langs onder andere de Hongerstenen en de waternimf Lorelei.
 
In de betoverende atmosfeer van de voorstelling worden subtiel en op humoristische wijze de gevaren van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling onder de aandacht gebracht. Dit werpt de vraag op of de zalmen ooit de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen zullen bereiken.

Bron van inspiratie

De Rijn is een rivier die tot de verbeelding spreekt. Zijn sprookjesachtige omgeving zijn een voedingsbodem voor mythologische verhalen zoals de Lorelei. Ook Steef De Jong, regisseur en vormgeving van Rijnreisje, werd geïnspireerd door deze rivier. Hij verzamelde verhalen van over en langs de rivier en creëerde hieruit een intrigerende voorstelling. Steef de jong weet de geschiedenis en verhalen van de Rijn op creatieve wijze tot leven te brengen.

Levensgroot prentenboek

De Jongs theaterdecors staan bekend om hun uitvouwbare elementen. Ook ditmaal stellen de verrassingselementen die hierdoor ontstaan niet teleur! Het decor van Rijnreisje bestaat uit een kleurrijk en levensgroot prentenboek. Dit kunstzinnige decor brengt het verhaal tot leven, de betoverende reis ontvouwde zich letterlijk voor het publiek.
 

De Cast

De dynamische acteerprestaties van Yung-Tuan Ku, Jip Bartels en Lucas Schilperoort geven de verschillende personages een stem. Ku schittert met haar overtuigende expressie, terwijl Bartels met finesse memorabele karakters neerzet. Schilperoort voegt dynamiek toe en zorgt voor een levendige en humoristische uitvoering. Samen vormen zij een harmonieus trio dat goed op elkaar ingespeeld lijkt te zijn. Noemenswaardig is daarnaast hun zangtalent dat zich onder andere uit in prachtige harmonieën. Dit alles maakt Rijnreisje tot een onvergetelijke en betoverende theaterervaring. En dat alles op knalroze Crocs!

Creatives

In Rijnreisje komt een bewonderingswaardig team samen, geleid door regisseur en vormgever Steef de Jong. Co-regisseur Ina Veen voegt een verfijnde touch toe aan het geheel, terwijl de dramaturgische expertise van Paulien Geerlings voor diepgang en balans zorgt. De creatieve geesten achter het decor zijn Stephan Nelissen en Geert Sweep. Maarten de Rooij heeft zich beziggehouden met het licht- en geluidsontwerp. De kostuums werden ontworpen door Willy Veen en Ina Veen.
 
De voorstelling wordt begeleid door de harmonieuze klanken van Yung-Tuan Ku en Steef de Jong. Haar melodische percussie vormt samen met de geluidseffecten een magische geheel dat het verhaal ondersteunt.
 
Rijnreisje is een betoverende reis langs de Rijn, gevuld met mythen en verhalen. De voorstelling laat zien dat deze majestueuze rivier meer is dan alleen een waterweg: Hij is een bron van boeiende vertellingen en intrigerende legendes. Een echte aanrader!
 
 
Tekst: Rowena Kat
Foto’s: Sanne Peper