Valentijnsdag lijkt nog ver weg, maar de viering van de liefde is dichterbij dan je zou denken. Althans, zo voelt het voor de spelers van Musicalgroep Superbia. Zij spelen op vrijdag 14 februari 2025 hun première van RENT de musical. De kaartverkoop is gestart, en de eerste voorstelling nadert met rasse schreden. De première markeert niet alleen het officiële debuut van Musicalgroep Superbia, maar ook de eerste keer dat RENT in haar originele taal op het Utrechtse toneel verschijnt.
Wakker schudden
RENT ging in 1996 in New York in première, en was voor de jaren negentig wat Hair voor de zeventiger jaren was. De musical vertelt het verhaal van filmmaker Mark en muzikant Roger, die samen in een tochtig appartement in de East Village leven. Het einde van het millennium nadert, er is een serieuze woningnood en de hiv/aidsepidemie eist genadeloos veel levens. De twee huisgenoten leven een gekweld kunstenaarsbestaan, ontmoeten nieuwe vrienden, worden verliefd, krijgen een uitzettingsbevel en moeten omgaan met verlies. Het is een voorstelling over de harde realiteit van het New York van de jaren tachtig en negentig, waarin het vinden van een community de enige verlossing biedt. Met haar gecompliceerde eigentijdse rock-score schudde RENT het veelal bejaarde en witte Broadwaypubliek wakker, en trok het pubers, adolescenten en twintigers terug de zalen in.
Nieuwe musicalgroep, nieuwe betekenisgeving
De musicalklassieker werd al veelvuldig opgevoerd in het Nederlandse amateurcircuit, maar Musicalgroep Superbia pakt het met haar debuutproductie anders aan. Het nieuwe Utrechtse gezelschap heeft het repetitietraject in een nieuwe werkvorm gegoten die voor amateurproducties ongebruikelijk is. In plaats van de traditionele hiërarchie tussen regisseur en acteurs, kiest Musicalgroep Superbia voor een collectieve benadering; de groep denkt gezamenlijk na over de juiste invulling van de thematiek, en wordt daarbij ondersteund door professionals uit het vak (Jonathan Vroege, e.a.) en een artistiek team dat zelf ook onderdeel uitmaakt van de cast. Tijdens de repetities wordt er collectief nagedacht over nieuwe betekenisgeving aan de rockopera van componist Jonathan Larson. Welke plek neemt stigma rondom hiv/aids in in onze huidige samenleving? En welke kennis over queerness heeft men nu wel en in 1996 niet?
Authenticiteit
Componist Jonathan Larson baseerde het verhaal en de personages op waargebeurde gebeurtenissen uit zijn omgeving en de vrienden om hem heen. Hij was zelf immers een kunstenaar zonder noemenswaardig succes, niet helemaal verschillend van Mark en Roger. Musicalgroep Superbia koos er daarom voor de voorstelling in zijn originele Engelstalige vorm op te voeren, om nuances en referenties naar de tijd van toen te behouden. Daarmee levert de musicalgroep een Utrechtse primeur! Maar ook nuances en referenties naar het heden worden niet over het hoofd gezien. Sinds de jaren negentig is de manier waarop we spreken van de LHBTQIA+-gemeenschap veranderd en uitgebreid. Om daar met gepaste aandacht mee om te gaan is Musicalgroep Superbia een samenwerking aangegaan met queerstudentenvereniging U.S.H.V. Anteros. Castleden en verenigingsleden krijgen binnen dit initiatief de kans om samen rond te tafel te gaan en kennis, ervaringen en perspectieven uit te wisselen. Ook al vertelt RENT een hard verhaal, door samen te werken lijkt Musicalgroep Superbia niet alleen van de 14e, maar ook de 15e en 16e van februari een viering van naastenliefde te maken.
RENT speelt op 14, 15 & 16 februari 2025 in Engelstalige vorm in ZIMIHC theater Zuilen te Utrecht. De kaartverkoop is inmiddels van start, en te vinden via www.linktr.ee/musicalgroepsuperbia.
Verslag: Raf Cornelissen
Foto: Diede Timmers
Geef een reactie