Na het oorlogsverhaal ‘14-18’ kondigde Studio 100 in 2015 het vervolg daarop aan. In het Vlaamse Puurs werd een Studio 100 Pop-Up Theater opgezet en in 2018 ging het spektakel in première en zou tot juli 2022 een succesvolle run spelen met uiteindelijk meer dan 750.000 bezoekers.

 

Omdat dit verhaal, over de tragedie van Tweede Wereldoorlog, er ook zo een is die we nooit mogen vergeten gaat Studio 100 daarom deze spectaculaire en intense voorstelling naar Nederland brengen met steun van Joop van den Ende. Vandaag werd ter overstaan van de pers de nieuwe locatie, de Midden-Nederland Hallen in Barneveld, en de Nederlandse cast voorgesteld.

40-45

Twee Rotterdamse broers, Dirk en Louis Zegers, grijpen beide de kansen die het leven hun biedt, maar dan breekt de tweede wereldoorlog uit. De oorlog dwingt de broers keuzes te maken die hun broederliefde overstijgen.

De Duitse bezetting lijkt met iedere afkondiging zwaarder en zwaarder te worden. Waar de mensen eerst nog hun vrijheid hadden, wordt er telkens meer en meer verboden, tot zelfs rantsoenering van het eten, kolen en andere zaken. De broers worden ieder een kant op gezogen in de oorlog, de een de kant van de bezetter, de ander de kant van het verzet. Tijdens de oorlog komt dit een aantal keren tot een confrontatie waarin keuzes van levensbelang gemaakt moeten worden. En elke keuze heeft zo zijn gevolgen.

 

De cast en creatives

Naast Gert Verhulst als initiatiefnemer (of bezieler zoals men dat in België ook wel noemt) en Joop van den Ende als producent is ook nu Frank van Laecke wederom de regisseur. De muziek van Steve Willaert en Will Tura is tevens onaangetast gebleven, maar wel met vernieuwde teksten van Allard Blom.

De teksten van Allard Blom gaan wel door een andere cast gespeeld worden en vandaag werden de nieuwe namen bekend gemaakt. De broers Dirk en Louis Zegers gaan gespeeld worden door Soy Kroon en Dorian Bindels. Verder zien we Gaia Aikman als Leah Liebmann en Niniane Everaert zal de rol van Marie de Jong op haar nemen.

 

Vormgeving

Voor wie de voorstelling (nog) niet kent; de vormgeving is spectaculair, wat maakt dat deze productie zich met alle recht ‘spektakel’ mag noemen. Een neerstortend vliegtuig, een stoomtrein dwars door de zaal, en tribunes die het publiek om het decor heen laten bewegen. Het geluid is door een koptelefoon te volgen waarmee de dialogen direct tot het publiek komen waardoor ook de kleinere scènes diepe indruk achter laten. Precies de combi waardoor Joop van den Ende zijn steun en aanbeveling toevertrouwt: ‘Het is een grootschalige, spectaculaire musical die artistiek een grote kwaliteit met zich meedraagt, en tegelijk de grote gevaren van het opkomende fascisme blootlegt.’

De locatie is dan wel een uitdaging, het geheel moet passen in een wel 21 meter hoge ruimte, en de Midden-Nederland Hallen zijn tot nu toe 14 meter hoog. Dus wordt er speciaal voor deze productie een geheel nieuwe ruimte aangebouwd. Tijdens de persconferentie toont men een animatie van wat het zou moeten gaan worden.

Een behoorlijke klus, nog wil men volgend seizoen in première gaan. Maar men heeft er alle vertrouwen in; de kaartverkoop is reeds van start gegaan dus je kunt zorgen dat je dit spektakel met eigen ogen kunt aanschouwen. Wil je al een voorproefje? Kijk dan zondag naar OPENING, de kick-off Musicalawards, waar Soy en Dorian al een duet tonen uit de voorstelling. Ook de aanwezige pers werd hierop getrakteerd, en men was reeds onder de indruk.

Zorg dat je de ontwikkelingen bijhoudt via www.40-45.nl en dat je dit spektakel zeker gaat aanschouwen.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen