Op 17 juni opent ZODIAC de musical als eerste grote musicalproductie haar deuren. Om te vieren dat de cast eindelijk die vibe van het publiek kan gaan voelen, biedt de producent bij alle voorstellingen in juni iedereen een gratis welkomstdrankje aan. En dat is nog niet alles, regisseur William Spaaij, of een van de acteurs, vertelt na afloop graag iets meer over het bijzondere productieproces van deze voorstelling.

Tijdens de laatste repetities eind mei waren er wel eens 2 van de 4 tribunes voor een kleine kwart gevuld, met het eigen team en een paar partners. Maar die echte publieksreacties, daar heeft de cast zo’n behoefte aan. Waar volgt er een lach, waar voel je de spanning, wanneer valt er een applaus? Bovendien willen ze heel graag ervaren hoe het is, met een groot publiek in die enorme Koepel. Het voelde tot nu toe al intiemer dan verwacht, maar toch ook nog wat verloren, met maar zo’n klein deel van die grote tribunes gevuld. Hoe is dat met een vollere zaal?

“Bij de laatste repetitie viel alles op zijn plek,” blikt William terug. “Het was een magisch gevoel, de choreografie tussen acteurs en drones, het live orkest in die bijzondere ruimte en de verbinding tussen spel op het podium en projecties op het Koepeldak. Hier hebben we zo lang naartoe gewerkt. Het mooiste was dat de cast er nog eens een schepje bovenop deed en me liet zien dat ze er echt zo klaar voor zijn om voor een groot publiek te gaan spelen.”

Na de versoepeling van de maatregelen koos de producent, na het afwegen van alle voors en tegens van verschillende openingsscenario’s, dan ook voor zo snel mogelijk openen, voor een zo groot mogelijk publiek. Dus voor 600 man (met sneltest) in plaats van 250 (zonder). Vervolgens was het natuurlijk behoorlijk spannend wat het publiek gaat doen. Producent Peet Nieuwenhuijsen: “Het goede nieuws is dat de kaartverkoop heel lekker gaat, er zijn inmiddels al ruim 10.000 kaarten verkocht! Een kleine tegenvaller, althans voor ons, is dat de animo voor de eerste weken iets minder hoog lijkt. Terwijl we dus zo graag heel snel voor dat grotere publiek van start gaan.”

Door een paar reacties te peilen, lijkt het dat er toch terughoudendheid bestaat ten aanzien van het gratis sneltesten. De organisatie was op basis van pilot-events en onderzoeken optimistisch over de testbereidheid, maar vraagt zich nu af of die verkleint bij een voorstelling die langer speelt? Zeker nu de signalen sterker worden dat een theaterbezoek op grotere schaal waarschijnlijk binnenkort al zonder mag.

De organisatie doet nu een beroep op het publiek, om te helpen in die wens om nog deze maand al voor grotere aantallen te gaan spelen. Omdat die keuze niet alleen draait om financiële (on)haalbaarheid, maar vooral dus om die vibe en feedback van een groter publiek samen te gaan beleven. Als dank voor testbereidheid bieden ze bij de voorstellingen in juni daarom alle bezoekers een welkomstdrankje aan. Én na afloop in een vraaggesprek met regisseur, producent of cast een uniek kijkje achter de schermen.

Over ZODIAC de musical

Het verhaal speelt zich af in 2031. Boogschutter wordt naar de aarde gestuurd om de vier elementen, Vuur – Aarde – Lucht – Water, terug te halen. Daar ontdekt hij hoe mooi het eigenlijk is om mens te zijn. Kan dit inzicht het tij nog doen keren? William Spaaij is regisseur, Stanley Burleson choreograaf en Dick van den Heuvel schreef het script. Hoofdrollen zijn er voor René van Kooten, Dominique de Bont (Musical Award aanstormend talent 2020) en Samir Hassan. Verder zijn onder meer Hilke Bierman, Dennis Willekens, Robin van den Heuvel en Nino Ruiter te zien.

De vier tribunes in De Koepel hebben allemaal een eigen ingang en voorzieningen, zo is er steeds sprake van ruime afstand tussen de bezoekers. Ondanks de gunstige vooruitzichten over de maatregelen blijft het coulante ticketbeleid gewoon gelden. En met de 1,5 maand verschuiving van de oorspronkelijke startdatum is ook de maand augustus toegevoegd aan de speelperiode.

Over Stichting Zodiac

Stichting Zodiac zet zich in om mensen en organisaties te inspireren tot een bewuster leven. Dat doet de Stichting met toegankelijke theaterproducties. Met actuele verhalen, toepassing van nieuwe technologie en een betoverende mix van toneel, muziek en dans. In juni 2021 brengt Stichting Zodiac zijn eerste theaterspektakel in De Koepel in Breda.

Kaartverkoop en meer informatie: www.zodiacdemusical.nl

Foto: Robin Kamphuis