Na 213 gespeelde voorstellingen valt op 26 mei 2024 toch echt het doek voor de musical Pretty Woman. Voor aanvang van de show was al duidelijk dat dit een speciaal afscheid zou worden. Voor de ingang van het Beatrix Theater in Utrecht stond een uitbundig publiek klaar om de cast uit te zwaaien.

Bij het betreden van het theater liepen we tegen een uitzinnige groep fans aan die allemaal zelfgemaakte borden voor hoofdrolspeelster Shanna Slaap vasthielden. De groep werd geleid door een trotse papa, die ook voor de laatste voorstelling naar Utrecht was gekomen. Er werden nog laatste foto’s genomen met de grote foto die boven het theater zichtbaar is en met het Pretty Woman logo bij de deur.

De voorstelling zelf stelde wederom niet teleur. Het publiek was enorm enthousiast en je zag dat dat de cast goed deed. Bij elke waanzinnige noot, elke grap en bij elke juiste dansmove kwam er een reactie vanuit de zaal. Ondanks dat sommige rollen al waren overgenomen stond er een cast die zeker nog wel even door had gekund en soms ook nog wel door had gewild. Dana van der Geer, die de rol van Kit de Luca speelde, heeft de show al iets voor het einde verlaten om zicht te gaan storten op haar nieuwe avontuur, namelijk de musical Frozen.

 

Vader dochter momentje

Er zit een scene in de show waarbij Vivian (Shanna Slaap) in een lange rode jurk tevoorschijn komt. Ze gaat een avondje op pad met Edward (gespeeld door Jan Kooiman) naar de opera. Het is werkelijk waar een plaatje dat ten tonele verschijnt. Vivian vraagt dan aan de verbaasde Edward: ‘Vind je mij mooi zo?’’. Maar nog voordat Edward kan antwoorden klinkt er vanuit de zaal een luide: ‘’Ja!”. Het is de vader van Shanna die reageert, elke keer wanneer hij de show bezoekt. Ook deze keer wat dit het geval waarna hij een hard applaus ontving EN de goedkeuring van Jan Kooiman die het bevestigde en de scene doorspeelde. Normaal gesproken niet de bedoeling om te reageren, maar een medewerkster van Stage Entertainment laat ons weten dat het publiek op dit moment het wel ontroerend vindt. En dat was het op deze speciale avond ook zeker.  

Alleen maar liefde

Tijdens het voor laatste nummer begonnen de emoties al langzaam door te dringen. Jan en Shanna waren zichtbaar aangedaan en tijdens de laatste scenes leek het er soms op dat er al afscheid werd genomen van sommige karakters in de show. Je voelde door de hele show heen dat iedereen dat laatste stukje nog even extra gas wilde geven. Nog een keer laten zien waar ze maanden mee bezig zijn geweest en wat voor mooi einde deze voorstelling dan ook verdiend. Tijdens de buigingen en het eindnummer werd er geknuffeld en hier en daar was er een traan zichtbaar. Al juichend en lachend nam de cast passend afscheid van het publiek.

Na afloop bleef het lang nog onrustig in de hal van het Beatrix Theater. Familie, fans en vrienden stonden hun geliefde op te wachten. Sommige met cadeautjes, foto’s en voor sommige een laatste praatje met de castleden. Wanneer we verschillende castleden vroegen naar hun plannen werd er vooral gewezen op de welverdiende vakanties en voor sommige nieuwe projecten die komen gaan. Allen spreken ze vol lof over hun collega’s en de hele ervaring die Pretty Woman gebracht heeft. Ieder heeft er iets uit kunnen halen wat ze nog lang bij zal blijven.

Op naar de Moulin Rouge

Het Beatrix Theater gaat nu voor een tijdje dicht. Het decor en techniek wordt volledig weggehaald binnen een paar dagen waarna al snel een vrij kale zaal zal overblijven. Het theater ondergaat daarna een vrij grote verbouwing voor de nieuwe productie Moulin Rouge. Een grootse show die ervoor zorgt dat er een groot gedeelte van het podium bijgebouwd zal moeten worden, de ingang een make-over krijgt en de gehele zaal zal worden getransformeerd naar het bekende Franse cabarettheater. Niet alleen het uiterlijk, maar ook aan het comfort wordt gedacht. Alle stoelen in de zaal gaan vervangen worden, zodat het publiek straks optimaal weer kan genieten. Klik hier voor meer informatie.

Dat het Beatrix Theater vaak de standplaats is van succesvolle producties weet ook Pretty Woman weer te bewijzen. Het was een feestje om naar te kijken. Het opgewekte en vrolijke verhaal zorgt ervoor dat al eerder meer dan 175.000 bezoekers de zaal met enthousiasme verlieten. Vandaag heeft het bekende nummer van Roy Orbison voor het laatst geklonken, de cast is uitgedanst en de winkels van Rodeo Drive voor nu gesloten.

Verslag en video: Robert Bal
Foto’s: Marloes Romeijn