Gisteravond speelden Keije Schepers, Kees Nieboer en Esmee Tempels eindelijk hun afstudeersolo op Fontys Musicaltheater. Een solo waar ze door Corona even op hadden moeten wachten, maar gisteravond was het zover. Een Eigen Werk duurt minimaal twintig minuten en bevat minstens twee onderdelen uit het musical vak. Hoe de student zijn Eigen Werk  inricht, bepaalt hij of zij helemaal zelf. Ze worden daarom ook niet begeleid door een regisseur maar door een coach.

Keije Schepers – Ja ….

Keije Schepers mocht de avond aftrappen en deed dat op sublieme wijze. Zijn Eigen Werk was zeer divers. Zo vertelde hij o.a. over zijn familie en waarom hij Keije heette, maar zagen we hem ook wachtend op Chantal Janzen bij de artiestenuitgang en met een vet Amsterdams accent een pub quiz presenteren. We zagen hem ook regelmatig zittend op een bankje wachtend op de liefde. Keije beschikt over een prachtige stem en speelde met veel flair en humor deze solo. Keije speelt momenteel in Amélie de musical.

Coach – Geertje Hochstenbach
Pianist – Hans Avontuur
Zangcoach – Jack Breikers

Kees Nieboer – de Veerman

Kees Nieboer was onlangs nog te zien in de Sound of Music en speelde een prachtige moderne bewerking van een Griekse mythe. Hij vertelde gisteravond het verhaal van de veerman die zielen naar de hemel, de hel of het vagevuur bracht. De veerman had een donkere jeugd gehad, maar draaide ’s nachts als zijn ouders op pad waren de peertjes terug in de fittingen van de lampen zodat hij zich niet alleen voelde. Nu was het zijn taak om mensen op hun laatste reis te begeleidden. Ondanks dat het een duister verhaal was, wist Kees het publiek te boeien met zijn intense spel en mooie stem die heel gemakkelijk zowel hoge noten als lage noten wist te zingen. 

Coach – Zjon Smaal
Pianist – Hans Avontuur
Zangcoach – Sofie Dirkx

Esmee Tempels – NIVEA

Esmee is momenteel te zien in Soldaat van Oranje en speelde haar solo NIVEA ( Niet Invullen Voor Een Ander ). Ze begon met veel tegenlicht waardoor je alleen haar contouren zag. Zodra het frontlicht ook aan ging, zag je haar groene gezicht, wat direct voor een lachsalvo zorgde. Esmee vertelde dat jonge kinderen nog geen angst kennen en lekker onbevangen door het leven gaan. Zo was zij ook als klein kind terwijl ze koprollen maakte aan het rek in de speeltuin. Pas nadat mensen gingen klappen voor haar acrobatiek werd ze zich bewust van haar angst. Haar personage vertelde o.a. ook dat ze dacht dat Glinda en Elphaba een en dezelfde persoon waren, over het zoekraken van een spiraaltje en zagen we een heerlijk intermezzo met Keije Schepers waarin de jury en passant nog even op een zogenaamd onvolkomenheid in de solo werd gewezen. Ook Esmee beschikt over een prachtige stem en bracht met veel humor haar voorstelling.

Coach – Zion Smaal
Pianist – Marnix Wetzer
Zangcoach – Jack Breikers

De avond was veel te snel voorbij. Al hadden we nog geluk omdat de solo’s langer dan de minimale twintig minuten duurden.