Hoe is het daadwerkelijk om te leven met een hersenaandoening? Om het dagelijks leven te leiden met een vaak onzichtbare ziekte? Wat gebeurt er dan in je hoofd tijdens een alledaagse situatie? 

In de nieuwe podcast De Hoofdpersonen neem je een écht kijkje in het hoofd van een ander middels een 360 graden audiobeleving. In de eerste serie, bestaande uit 6 podcastafleveringen over hersenaandoeningen, kruip je in het hoofd van personen die lijden aan depressie, Alzheimer, niet-aangeboren hersenletsel, migraine, ADD en OCD (dwang). De eerste 3 podcastafleveringen zijn vanaf 13 april te beluisteren. Aan de podcastserie, die tot stand is gekomen i.s.m. de Hersenstichting, werken onder meer Soy Kroon, Anneke Blok, Eric Corton, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Roos Schlikker en Ilse Warringa mee. 

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Als gevolg daarvan hebben veel mensen te maken met onzichtbare gevolgen. Ze leiden ook vaak tot veel onbegrip uit de omgeving, omdat je ze simpelweg niet kunt zien. “Alledaagse dingen zoals boodschappen doen, werken of een etentje in een restaurant, zijn lastig of extra uitdagend. De gevolgen zijn vaak niet zichtbaar aan de buitenkant. Daardoor ervaren de meeste mensen met een hersenaandoening dagelijks onbegrip. We werkten graag aan deze podcast mee om meer bewustwording en begrip te creëren voor mensen die leven met de gevolgen van een hersenaandoening,” aldus Heleen Geubbels van de Hersenstichting.

De Hoofdpersonen over hersenaandoeningen 

Iedere aflevering begint met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Hij of zij vertelt hoe het is om te leven met de betreffende hersenaandoening. Vervolgens beluister je een scène die zich afspeelt in een restaurant, waarbij de audiobeleving ervoor zorgt dat de luisteraar in het hoofd kruipt van degene met de hersenaandoening.  

Regisseur Benno Hoogveld: “Met Solo Stories, onderdeel van Collected Works, maken we al jaren voorstellingen waarin je als theaterbezoeker heel dicht op de huid van het hoofdpersonage zit. Op die manier nemen we publiek mee in de gedachten en inzichten van zo’n personage. Maar met De Hoofdpersonen zetten we nog een stap: we hóren nu ook daadwerkelijk die gedachten en inzichten. Dichterbij kan je niet komen. Met De Hoofdpersonen bieden we de luisteraar de mogelijkheid om meer compassie te hebben voor mensen die ziek zijn, maar waaraan we dat niet kunnen zien. Er liggen inmiddels meerdere plannen om andere series binnen De Hoofdpersonen te maken. Ieders hoofd is immers interessant om een kijkje in te nemen.” 

360 graden audiobeleving

Audiotechnicus Joey Buddenberg van popuppodcast.studio: “Om een zo betrouwbaar mogelijke audio-ervaring te bieden aan de luisteraar, heb ik gebruik gemaakt van 360 graden audio. Als luisteraar lijkt het of je echt in een restaurant zit: of jij de Hoofdpersoon bent, je vriendin tegenover je zit en de ober rechts komt aanlopen. Verschillende achtergrondgeluiden zijn op locatie met een speciale microfoon opgenomen om een zo realistisch mogelijke audio-ervaring te creëren.” 

De afleveringen van De Hoofdpersonen over hersenaandoeningen zijn vanaf 13 april te beluisteren.
Meer informatie over De Hoofdpersonen is te vinden op dehoofdpersonen.nl

Over de makers

De Hoofdpersonen is een initiatief en productie van theater- en mediaproducent Collected Works, podcastmaker Annemiek Lely en popuppodcast.studio. Collected Works ontwikkelt theater- en mediaproducties met sociaal-maatschappelijke thema’s als uitgangspunt. Onderdeel van Collected Works is Solo Stories, productiehuis voor monologen, met onder meer voorstellingen als Nu ik je zie (naar het boek van Merlijn Kamerling, door Soy Kroon) en Ma (naar het boek van Hugo Borst, door Eric Corton). 

De Hoofdpersonen over hersenaandoeningen is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Hersenstichting, Studentenwelzijn Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.