Naast Frits Sissing is er nog een vertrouwd gezicht in Op zoek naar Maria: Pia Douwes neemt voor het eerst plaats op ‘de troon’ als juryvoorzitter. Ze was eerder in de vorige edities als jurylid te zien in ‘Op zoek naar…’ Pia Douwes is de eerste naam van de vierkoppige jury die zojuist bekend is gemaakt.

Op zoek naar Maria is vanaf zondag 21 februari wekelijks om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Waar kijk je het meest naar uit bij Op zoek naar Maria?

“Ik word altijd laaiend enthousiast als ik talent zie bloeien en groeien! Niemand hoeft nu al ‘klaar’ te zijn, maar als je in jonge zangers en zangeressen hun potentieel ziet, dan weet je dat alles mogelijk is en dat is een geweldig proces.”

Wat ga jij de Maria’s meegeven als jurylid?

“Als hoofd jury heb ik nu een hele andere taak dan toen ik een van de andere juryleden was. Toen was ik ook de coach van de kandidaten en dan bouw je een band op, je kent hun valkuilen en hun grootste talent. Nu ben ik degene die iemand nog een kans mag geven.

Ze hebben allemaal een berg talent, anders zouden ze niet aan dit programma meedoen. Als iemand bij de volgende ronde niet doorgaat, zal dat niet aan haar talent liggen maar aan het feit dat we de meest perfecte Maria zoeken. Dus wat ik ze mee wil geven, is dat ze bij zichzelf durven te blijven, hun eigen specialisme laten zien, de passie die zij zelf voor het vak voelen, laten stralen. En dat ze iedere aflevering laten zien dat ze van de vorige geleerd hebben en ons weer opnieuw doen verbazen. Alleen zo kan ik zien wat iemand in zich heeft.”

Theater & Toneel 

Pia beleefde in Wenen (1992) haar internationale doorbraak met haar glansrijke vertolking van Elisabeth in de gelijknamige musical, om deze rol vervolgens in Scheveningen, Essen, Stuttgart en Berlijn te spelen. Ze creëerde verschillende personages in nieuw geschreven musicals, zoals, Milady de Winter in 3 Musketiers Rotterdam, Berlijn en Stuttgart, Claire Zachanassian in de musicalversie van Der Besuch der alten Dame in Thun (CH) en Wenen en Helena in Ein wenig Farbe in Wenen. Ze schitterde als Velma Kelly (Chicago) op Broadway en in de Londoner West End en in de eerste Nederlandse versie in Utrecht. 

Verder speelde ze in binnen -en buitenland in Cabaret (Sally Bowles), Cats (Grizabella, Jellilorum, Demeter), Fosse (Soliste), West Side Story (Maria), Evita (Eva Perron), Les Misérables (Fantine), Grease (Rizzo), The Rocky Horror Show (Janet), Passion (Clara), Sunset Boulevard (Norma Desmond), We Will Rock You (Killer Queen), Rebecca (Mrs. Danvers), Next to Normal (Diana), Billy Elliot (Mrs. Wikinson), Spamalot (Lady of the Lake), The Addams Family (Morticia), Elisabeth in Concert (Elisabeth) op Paleis het Loo, Paleis Soestdijk en Palais Schönbrunn.

Toneel: Master Class (Maria Callas), Kramer vs Kramer (Johanna), Other Peoples Money (Kate), Jane Eyre (Jane Eyre) en Savannah Bay (Dochter). 

Televisie 

Pia was te zien in dramaserie’s Wilhelmina en Annie M.G. (Conny Stuart) en OWNM (gastrol). Pia was coach en panellid bij de Nederlandse TV talentenshow Op Zoek Naar Evita, Joseph, Mary Poppins en Zorro en de Duitse TV talentenshow Ich Tarzan, Du Jane. In 2016 verscheen haar boek Augenblicke aus dem Barock (3 talig), in 2017 haar solo-CD After all this time en in 2020 produceerde ze de DVD van Ein wenig Farbe. Pia is ambassadeur van Ingeborg Douwes Stichting en Make-a-Wish Nederland.

Bron: AvroTros
Foto Mariska Steenbergen

Lees ook:
Speciaal voor Pia Douwes geschreven musical nu op DVD