Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs 2021. Deze regeringsprijs gaat elke twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI).

Op zondag 30 mei 2020 wordt de Jos Brink Prijs door de minister uitgereikt tijdens een feestelijk programma in DeLaMar Theater in Amsterdam.

De prijs heeft twee categorieën: oeuvre en innovatie. De Jos Brink Oeuvre Prijs gaat naar een persoon, groep of instelling die zich fundamenteel en langdurig inzet of heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid LHBTI’s. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,- en een kunstwerk, gemaakt door een student van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. De Jos Brink Innovatie Prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recent heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid van LHBTI’s en bestaat uit een bedrag van € 1.000,-.

De prijs is vernoemd naar de in 2007 overleden acteur en televisiepresentator, acteur en schrijver Jos Brink (1942-2007), voorvechter van de acceptatie en emancipatie van LHBTI’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Aanmelden

Nomineren voor zowel de Oeuvre Prijs als de Innovatie Prijs kan via www.josbrinkprijs.nl. Aanmelden van kandidaten kan t/m 1 maart 2021.

Binnenkort wordt de jury bekend gemaakt.

In 2019 ging de Oeuvre Prijs naar Joke Swiebel en de Innovatie Prijs naar Bowi Jong. Eerdere winnaars zijn o.a. Ellie Lust, het COC en Boris Dittrich. Meer informatie op de website en Facebook.