Onder de rook van de Hoogovens is een muzikale locatievoorstelling over familie, strijd en gemeenschap. Over identiteit, veranderende tijden, elkaar verliezen en terugvinden. Over naar elkaar durven luisteren. De voorstelling speelt 18 april t/m 27 mei in het Hoogovensmuseum in Velsen-Noord.

Onder de rook van de Hoogovens

Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma Dinie steeds meer hulp nodig heeft vanwege haar vorderende leeftijd, maar dat moeilijk accepteert, stort kleinzoon Ilias zich in steeds radicalere milieuacties, onder andere tegen Tata Steel, het bedrijf waaraan de familie al sinds generaties verbonden is. Dit zorgt voor stress bij vader Eddy; weet Ilias wel hoezeer zijn (Koerdisch-Turkse) opa geknokt heeft om het beter te krijgen en wat ze aan de Hoogovens te danken hebben? Zijn vrouw Sarah zet alle zeilen bij om de familie bij elkaar te houden, maar heeft ondertussen zo haar eigen besognes.
Is een verdere verwijdering van elkaar onvermijdelijk of vinden de personages een manier om samen te komen?
 
Onder de rook van de Hoogovens is een onafhankelijk project van De Vlammende Eend en Christine Otten. De voorstelling is gebaseerd op verhalen van (oud-)medewerkers, hun families, omstanders, buurtbewoners en milieu-activisten. De verzamelde verhalen werden door Otten bewerkt tot een fictief verhaal met verschillende invalshoeken. Juist met fictie is het mogelijk om gelaagdheid in het verhaal aan te brengen en de complexiteit van de werkelijkheid te tonen.
 
De cast bestaat uit Christine van Stralen, Sytske van der Ster, Vefa Öcal en Mingus Dagelet en de muziek komt van DJ Lovesupreme. Op zaterdagen is er, voorafgaand aan de voorstelling, een randprogramma met verschillende activiteiten.
 
Data: 18 april t/m 27 mei 2023
Aanvangstijd: 20:00 uur 
Locatie: Hoogovensmuseum, Wenckebachstraat 1 (Buizenweg), Velsen-Noord 
 
Voor meer informatie en tickets:
Credits
 
Onder de rook van de Hoogovens is een productie van De Vlammende Eend en Christine Otten.
 
Concept: Christine Otten, Tina Krikke en Alev Kutluer 
Tekst: Christine Otten 
Regie: Alev Kutluer en Tina Krikke
Spel: Christine van Stralen, Sytske van der Ster, Vefa Öcal en Mingus Dagelet
Muziek: DJ Lovesupreme
Dramaturgie: Céline Buren
Scenografie: Elian Smits
Licht: Vincent Romijn 
Geluid: Rik van der Veen
Fotografie: Anne Reinke
Grafische ontwerp: Veronique Gielissen
Trailer: Thomas Brand (BrandKracht)
Publiciteit: Ronnie Kroes
Productie: Zamyra Altman (WoaW! Productions) Cedric van Daalen (StageMate)