Het is een magische reis volgens de vertaling van Daniel Cohen die op zaterdagmorgen in een sporthal in Alkmaar uit de kelen klinkt van de leden van de Encore groep van Oberon Theaterproducties. Wij mochten bij de doorloop van hun komende voorstelling ‘Pippin’ zijn. Na de geheel zelf geschreven ‘Een revue voor u’-voorstelling van vorig jaar zou een mens kunnen verwachten dat de lat niet hoger kan voor deze jongeren maar het AT (Artistiek Team) denkt daar anders over. Door de keuze op Pippin te laten vallen is er opnieuw een project ontstaan dat het uiterste gaat vergen van iedereen, niet alleen vocaal maar ook op dansgebied; een echte Fosse klassieker die in elk detail full focus vraagt.

Pippin

Het verhaal volgt de avonturen van de jonge prins Pippin, de zoon van de middeleeuwse koning Karel de Grote. Gedurende de voorstelling probeert Pippin verschillende paden uit om voldoening in het leven te vinden. Hij probeert oorlog te voeren, een romance aan te gaan, politieke macht te verwerven en zelfs de kunst van de magie te beheersen. Maar telkens ontdekt hij dat geen van deze ervaringen hem echt tevreden stelt. Uiteindelijk realiseert Pippin dat het ware geluk misschien wel te vinden is in de eenvoudige en gewone momenten van het dagelijks leven. Tijdens deze zoektocht wordt Pippin begeleid door een groep performers aangestuurd door ‘De Eerste Speler’ wat een tweede laag in de voorstelling creëert.

Een hele klus voor het AT dat dit jaar een nieuwe samenstelling en rolverdeling heeft. We zien naast de bekende gezichten van Simone Dekker (vocal coach) en Miranda Greven (productieleiding) ook weer Babbe van Kraaij, al bekend vanuit haar choreografie rol maar nu ook in de regie. Dit doet zij samen met een nieuw gezicht Sander Koridon die de regierol dit jaar overneemt van Sjors Arts.

Voor hem een full circle moment aangezien hij zelf Pippin ook heeft gespeeld. Babbe heeft ook zo’n moment, terugdenkend aan 10 jaar geleden toen zij zelf de dansen stond aan te leren van Mark Burrell (choreograaf Pippin Broadway). ‘Dat nummer heb ik ook geheel origineel gehouden’, aldus Babbe.

Terug naar de jongeren; Sander vertelt dat deze uitzonderlijke getalenteerde groep zelf groot onderdeel is van het creatieproces. ‘Dan blijkt dat er een aantal aan acrobatiek doet, of als we zeggen hier zou een lift leuk zijn dan gaan ze zelf aan de slag met wat het beste werkt’. De voorstelling zit dan ook vol met spektakel, zowel fysiek schouwspel als vocaal vuurwerk.

Babbe vertelt dat er straks (weekend van 22 en 23 juni) ook voorafgaand in het theater al sfeer wordt gecreëerd door een preshow van circusschool Tefredo, die overigens ook op toneel te zien gaat zijn.

Een terecht feestje dat gebouwd wordt in een jaar dat Oberon hun 55 jarig bestaan mag vieren. Een jaar waar een nieuw logo past en de leeftijdsgroepen opnieuw zijn ingedeeld. De Prolooggroep (7-11 jaar) is toegevoegd en op een nieuwe naam na blijft de Intermezzogroep (12-16) en de Encoregroep (17-21) ook nog bestaan.

Leuk detail; in de voorstelling van Pippin spelen 2 leden van de intermezzogroep mee. Mooi om te zien hoe zij hun weg vinden tussen de ‘ouderen’ en ook zeker met hun eigen talent niet onder doen. En (voor de Oberon kenners onder u) zal ook de typische Oberon humor dit keer wederom niet ontbreken. “Pippin” is een verhaal over zelfontdekking, de zoektocht naar betekenis en het vinden van vreugde in de kleine dingen van het leven, iets dat Oberon al jaren (55 dus) biedt door het aanbieden van een plek voor jong talent zichzelf te ontdekken, te ontwikkelen en te ontplooien met daarnaast ook nog een hoop lol en liefde voor elkaar.

Wil je ook onderdeel zijn van (een van) de groep(en)? Volg hen dan vooral op insta of Facebook of kijk op de website www.oberontheater.nl

Wil je de voorstelling bekijken (en geloof me dat wil je) kijk dan op www.theaterdevest.nl en beleef zelf ook deze magische (Oberon)reis!

Mariska Steenbergen