Wanneer je als Oberon Theaterproducties jongeren tussen 14-21 jaar de kans wilt geven om zich te ontwikkelen op gebied van musical, en daar eenieder zijn eigen moment voor wil geven, de kleinkunst eens wilt uitlichten bij deze jongeren, maar geen passende producties daarvoor weet te vinden, dan ‘schrijf je er gewoon één zelf’. Wanneer Sjors Arts, regisseur, aan de jongeren vroeg om met een favoriet klein kunst nummer te komen (enigszins beïnvloed door een vooropgezette lijst) was dat niet voor dovemans oren. Echter liggen de ambities van de Oberonjongeren al jaren lang op een hele hoge lat, dus wilden ze er ook graag bij spelen. Een ware whodunnit uit handen van Sjors werd geboren. Een Bal Masqué op een groot landgoed, voorzien van al het pracht en praal… en dan vindt men een lijk…. Aan detective Jean Claude en zijn assistent Brechje om erachter te komen wie dit op zijn geweten heeft.

Is het de hertogin zelf? Die het bal heeft georganiseerd, maar haar zieke man alleen laat… of is het de butler, Hendrik… die eigenlijk verliefd is op de hertogin dus het helemaal niet leuk vindt dat zij met Prins Charming wil aanleggen al was het alleen maar voor z’n geld. En hoe graag wil Baronesse Ursula van Liechtenstein haar geheim bewaard houden dat ze eigenlijk helemaal niet van adel is? Dat madame Romola Giry nog geen visioen heeft gehad over wie het heeft gedaan is toch een raadsel. Of zouden de twee uitersten tussen het kakkerige gezin van Dam en het ‘gewone’ volksgezin Gerardts reden zijn om iemand om te leggen?! Geen makkelijke opgave voor de detective en zelfs het publiek wordt om hulp gevraagd.

Tijdens het onderzoek ontrafelen zich verschillende verhaallijnen waarin de gekozen liedjes zijn verwerkt. Muzikaal leider is Simone Dekker en de jongeren werden begeleid op piano door Hilmar Leujes.

Naast de ensemblenummers die het ‘moordverhaal’ op gang hielden, denk aan de fantastische opening ‘Bal Masqué’, ‘een weekend op het landgoed’ of het grappige ‘zo in je pyjama in de grand salon’ maakten zeker ook de solo’s indruk. Niet alles kleinkunst, we herkenden ook het ‘Mijn pakkie-an’ uit Aida en ‘Moeder heeft gelijk’ uit Disney’s Rapunzel. Maar ook pareltjes als ‘Op een mooie avond’, ‘Lieveling’ en het grappige ‘We staan samen sterk’ zijn niet alleen muzikale cadeautjes, maar met de choreografie van Babbe van Kraaij er aan toegevoegd een heerlijk schouwspel en lust voor oog en oor.

Een uniek theaterstuk wat als het aan ons ligt zo het land in kan. Een goed verhaal, vol humor en heerlijke muziek en alle kansen voor musicalliefhebbers om hun talent te tonen. En dat zit bij Oberon wel goed! Benieuwd wat er volgende keer op die hoge lat gelegd wordt!

Wil jij volgend jaar op het toneel staan als Oberon acteur? Meld je dan aan voor de audities voor een van de drie musicalgroepen (7-11, 12-16 of 16-21 jaar).

Kijk op www.oberontheater.nl hoe je dat doet.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen