Wie kent de verschillende verhalen niet over Robin Hood uit verschillende films? Regisseur en schrijfster Elise Berends had zo haar eigen versie in haar hoofd want er is niet echt een verhaal over Robin Hood; vertelde ze.
Robin een vrouw
Ik wilde dat Robin een vrouw was, vervolgt Elise; en ik vond altijd dat Marian en Guy van Gisborne zo leuk waren samen. Dat dacht ik altijd bij andere versies zo van waarom vindt ze Robin nou leuker en een romance tussen Marian en Guy vond ik veel smeuïger. Dus ik heb eigenlijk gedaan waar ik zin in had. Ik werd daar zelf heel vrolijk van.
Alles in deze voorstelling ziet er geweldig uit. Het decor is groot en multifunctioneel en aan de kleding moet dag en nacht voor zijn gewerkt want het zag er allemaal perfect uit. Cystine Carreon (Sybella) had een grote pruik op haar hoofd die kilo’s moet wegen en ook Rubben Kuppens (Robert de Rainault) was voorzien van een stevige pruik.
Grote cast
De cast op het toneel was groot waardoor je als publiek soms even niet wist waar je moest kijken omdat er zoveel gebeurde. De muziek en zang waren tot in de puntjes verzorgd. Daarmee is het NJMT er weer in geslaagd om een indrukwekkende voorstelling op de planken te brengen.
Het duurt even voordat de snelheid in de voorstelling komt, maar daarna is het volop genieten van alles wat er gebeurt op het toneel, zowel qua zang, dans en spel.
Eigentijds verhaal
Het verhaal verwees hier en daar ook naar de tegenwoordige tijd, zoals het verschil tussen arm en rijk. Dan was daar ook de relatie tussen Broeder Tuck en minstreel Alan-a-Dale die niet is toegestaan in het rijk waarbij homoseksualiteit ter discussie wordt gesteld. Thema’s die helaas nog steeds besproken moeten blijven. Het nummer ‘vrij om te kiezen’ verwees naar emancipatie waar de vrouwen in opstand komen en eindelijk van zich laten horen.
Door o.a. de komische momenten waarbij het molenaarskoppel Derek (Michiel de Weert) en Roslyn (Sophie Ceelen) een hoofdrol speelde, werd het verhaal speels en niet al te zwaar en bleef het een heerlijke avond theater
Op de vraag of de eigentijdse onderwerpen een bewuste keuze was, antwoordde Elise; Ik word zo boos van bepaalde dingen. Wij hebben zelf een school waar de meeste mensen het allemaal heel goed hebben. Maar hoe sommige mensen doof kunnen zijn voor bepaalde dingen en niet zien hoe andere mensen leven. Dan kan men naar zo’n voorstelling komen kijken en niet zien waar het echt over gaat. Daarom wilde ik ook juist ons castalbum opnemen. Je kunt dan wel zo’n voorstelling maken, maar dan moet je ook echt doen waar het over gaat. Nou mensen zeggen wel eens; in Nederland hebben we het niet zo moeilijk. Ik kan je zeggen dat er veel kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Overal is het gewoon ongelijk. We kunnen de hele wereld niet veranderen maar we kunnen wel kleine dingen doen met deze voorstelling en mensen bewust maken van wat er speelt.
De boodschap die we willen uitdragen, is dat je luistert naar elkaar, jouw stem laat gelden en elkaar daardoor beter begrijpen waardoor er meer acceptatie is. De CD ondersteunt een goed doel en dat zijn de Nederlandse Voedselbanken en ik kan gewoon niet wachten om samen met een aantal kinderen alle boodschappen te kunnen brengen en daadwerkelijk iets bij te dragen en dat deze kinderen dat meekrijgen.
Hoofdrollen van Robin en Guy
Lotte van der Veen en Piet Mar speelden de rollen van respectievelijk Marian van Leeuwenhart en Guy van Gisborne. Voor hen is het fantastisch, vertelde Lotte. Op het moment dat het doek opengaat en krijg je meteen feedback. We hebben natuurlijk heel veel repetities zonder publiek gespeeld, we hoopten echt dat de grappen zouden aankomen en gelukkig reageerde het publiek fantastisch. Dus dan is het zo fijn om voor publiek te spelen. Piet vervolgde; er zijn in deze groep al veel mensen die ervaring in het theater hebben. Maar ik moet zeggen dat het een hele nieuwe ervaring is om voor een hele volle zaal een hoofdrol te mogen spelen. Ik ben heel tevreden dat het zo eruit gekomen is. Lotte vervolgt; het is heel fijn om juist dit verhaal te mogen vertellen voor zoveel publiek en dat het publiek het meeneemt naar huis. Ondanks dat het voor het vermaak is, denk ik dat juist dit verhaal belangrijker is dan we allemaal denken.
Robin Hood, het verhaal.
Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad eraan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand met behulp van zijn neef Guy van Gisborne. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen.
In het kasteel voelt Marian zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.
Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die
op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met zijn pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige sheriff de Rainault. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.
Wie schuilt er onder de kap van Robin Hood en zal hij erin slagen om meer gelijkheid af te dwingen?
Wil jij dit castalbum bestellen? Dat kan hier (klik op de link)
Meer informatie over deze musical vind je hier.