Op zaterdag 1 mei presenteerden de elf talenten van de MusicallFactory (MAF) Junior hun eigen mini-voorstellinkjes online. Alle puzzelstukjes vormden samen een collage aan zelf bewerkte Griekse Mythes.

Een paar maanden geleden werden Mark van Haasteren (regisseur) en Jelle Ruijssenaars (muzikaal leider) bij elkaar gezet om samen de MAF Junior te gaan leiden met de concrete vraag of zij de kids wilden leren om zelf theater te maken. Enthousiast zijn de twee vreemdelingen van elkaar de uitdaging aangegaan. Er was direct een klik tussen de twee docenten en ook de kids bemerkten de fijne samenwerking. Ondank dat alles online was, hing er altijd een veilige sfeer. Ze begonnen met een groep van dertien, maar twee zijn tussentijds gestopt omdat zij gaan spelen in een professionele productie. Later meer daarover. Mark: “Griekse Mythes zijn toch de basis van de hedendaagse ‘storytelling’. Wij wilden hen leren hoe je daar nou je eigen versie van kunt maken.”

Griekse mythes

De twee docenten gingen aan de slag met een blok waarin zij iets met de Junioren zouden creëren zonder echt een einddoel te hebben. Dat laatste was voornamelijk gesteld vanwege de maatregelen rondom Corona. Het project ging dus vooral om het proces en de ontwikkelingen. Toen Jelle de Broadway musical ‘Hades Town’ voorbij zag komen, kwam er al snel het idee om met Griekse Mythes te werken. Mark: “Griekse Mythes zijn toch de basis van de hedendaagse ‘storytelling’. Wij wilden hen leren hoe je daar nou je eigen versie van kunt maken. We dachten dat het misschien hoog gegrepen zou zijn, maar het ging echt heel goed.”

De kids mochten allemaal één Griekse mythe uitkiezen en daar zijn ze vervolgens zelf mee aan de slag gegaan. Jelle: “Bij Mark kregen ze bijvoorbeeld de opdracht om een monoloog te schrijven en bij mij schreven ze een lied.” Die dingen kwamen natuurlijk niet zomaar tot stand, nee, dat deden ze door middel van allerlei spelletjes. Zodra het thema, bijvoorbeeld rijmschema’s, spelenderwijs was ingedaald, konden ze het toepassen in hun eigen mythes. Jelle: “We hebben geen winnaar gekozen of zo. Het ging echt allemaal om het experiment.”

Presenteren

De kids moesten vervolgens hun eigen voorstellingen pitchen in 8 minuten. Mark: “Stel je hebt een idee voor een voorstelling en je gaat dat presenteren bij een producent. Diegene krijgt honderden voorstellingen en kan er misschien maar twaalf maken. Probeer er maar eens voor te zorgen dat jouw idee gekozen wordt.” Het hele project is positief benaderd. Jelle: “We hebben geen winnaar gekozen of zo. Het ging echt allemaal om het experiment.”

Tijdens de presentaties hebben Mark, Jelle en het MAF team plaatsgenomen achter een groot scherm bij Factorium. Op dat scherm verschenen de kids vanuit hun eigen kamers. De talenten kwamen elke keer na elkaar aan de beurt met telkens een kort feedback moment ertussenin. Hierin vertelden de docenten wat zij tof en goed vonden werken. Ook mochten de kids elkaar feedback geven. Jelle: “Ze waren echt heel lief naar elkaar toe en wilden elkaar echt helpen. Er was totaal geen competitieve sfeer.”

Hoog niveau

De twee docenten stonden eigenlijk het hele proces perplex van het niveau. De heren bedachten behoedzaam de opdrachten. Jelle: “Telkens zeiden we tegen elkaar: “Het zou mooi zijn als we dit zouden kunnen doen, maar het zal wel te lastig zijn.” En uiteindelijk ging dat allemaal gewoon. Alles kon bij die kids.” Daardoor durfden de mannen hun enthousiasme ook meer en meer de vrije loop te laten. Mark: “De kids gaven wel terug als het too much was, maar ze namen echt alles op.” Jelle herkende zichzelf ook ontzettend in de MAF Junioren. Jelle: “Ik zat zelf ooit bij de MAF Jongeren, maar was altijd het jonkie. Destijds was er nog geen MAF Junior.” De cirkel is rond nu hij lesgeeft aan kids zoals hijzelf. Mark voegt daar grappend aan toe: “Dit was mijn MAF-ontmaagding”. 

In principe was de samenwerking van de heren met de MAF Junior een eenmalig een los blok. Maar wegens succes, zijn de heren zijn volgend jaar weer samen van de partij. Wil jij erbij zijn volgend jaar? De eerste auditieronde van de MAF Junior is 13 juni. Klik hier voor meer info.