Jongeren in Oost-Nederland die van muziektheater houden opgelet! De Maakers zijn op zoek naar acteurs, zangers, muzikanten en andere creatievelingen (leeftijd 15-25 jaar) voor hun derde productie Zauberflöte: wat als de leugen regeert. Na het succes van de vorige edities waarbij De Maakers de Orpheus-mythe en Wagners epische opera Tristan en Isolde als inspiratie gebruikten, is nu Mozarts ‘singspiel’ Die Zauberflöte de inspiratiebron. Jongeren die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden voor de auditie dag op 28 november in Enschede via info@demaakers.nl.

De Maakers

De Maakers is een samenwerkingsproject tussen de Theatermakerij en de Nederlandse Reisopera, beide gevestigd in Enschede. De muziektheatergroep wisselt jaarlijks van samenstelling. Onder begeleiding van theaterprofessionals maken de jongeren in een half jaar een eigen muziektheatervoorstelling die zes keer gespeeld wordt in theaters in Twente.Bij de keuze van de voorstelling wordt uitgegaan van de thematiek van een opera die de Reisopera op het programma heeft staan: in seizoen 2021/22 is dit W.A. Mozarts opera Die Zauberflöte.
In seizoen 2019/20 produceerden De Maakers de korte film Orpheus: durf jij los te laten? en vorig seizoen werd Tristan en Isolde: als liefde gevaarlijk wordt zes maal uitgevoerd in juli 2021, op een buitenlocatie bij de Watertoren in Enschede.

Eigen inbreng en ideeën page1image50391168 page1image50389632 page1image50390784

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij De Maakers niet alleen om spelen, maar juist ook om het maken. Het zijn de inbreng en ideeën van de jongeren zelf die de basis vormen voor het script en de muziek. Ze worden uitgedaagd kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Op welke manieren zijn de soms wel eeuwenoude verhalen vandaag de dag nog relevant? De werkwijze kan daarom gekenmerkt worden als een wisselwerking tussen de jongeren, regisseurs, tekstschrijver en componist.

Begeleiding van theaterprofessionals

Het script voor Zauberflöte wordt geschreven door Jorieke Abbing. Thijs Borsten maakt een aantal composities en coacht de Maakers bij het maken van hun eigen composities. De regie is in handen van Harold Schraven, als spelcoach is Dolf van Langelaar aangetrokken. Christoph Mac Carty is, net als voorgaande jaren, zangcoach. Stijn Bolhuis zorgt voor het integreren van bewegend beeld in de voorstelling. Karine Roldaan is tevens initiatiefneemster van De Maakers en artistiek leider. Ze zal samen met Nadieh Tigchelaar de jonge talenten begeleiden.

Aanmelden en repetities

Acteurs, muzikanten, zangers en andere creatievelingen (leeftijd 15-25 jaar) die belangstelling hebben kunnen zich opgeven voor de auditie dag op 28 november in Enschede via info@demaakers.nl.
Na deze dag wordt aanvankelijk één keer per week op zondag gerepeteerd. Later wordt dat opgeschroefd naar twee keer per week, de première vindt plaats in juni in Schouwburg Hengelo. De deelnamekosten bedragen €25,- voor het hele seizoen. Hier staan onder meer een half jaar lang begeleiding van professionele acteurs, regisseurs en muzikanten, verschillende masterclasses maar bovenal een unieke ervaring tegenover. Ouders en/of verzorgers van jongeren onder de 18 die heel graag aan dit project willen deelnemen maar waarvoor het financieel niet haalbaar is kunnen een beroep doen op het sport- en cultuurfonds.

Informatie

Meer informatie over De Maakers is te vinden op www.reisopera.nl of www.theatermakerij.nl. Er kan ook contact worden opgenomen met Karine Roldaan via info@demaakers.nl of 06 41 21 72 04.

Foto: Willem van Walderveen