De eerste Nederlandstalige productie van de psychologische thrillermusical The Visit wordt vanwege de aanhoudende coronacrisis voor de tweede keer uitgesteld. De première wordt verplaatst naar februari 2022, meldt producent Het Brabants Muziek-Theater vandaag.

“We kunnen niet anders”, zegt Alexandra Peperkamp, voorzitter en uitvoerend producent van het op hoog amateurniveau spelende musicalgezelschap. “De gezondheid van onze mensen staat voorop. We zouden The Visit oorspronkelijk afgelopen oktober en november op de planken gebracht hebben, maar dat hebben we door corona al snel een jaar moeten uitstellen. Maar om komend najaar te kunnen uitvoeren zouden we inmiddels alweer aan het repeteren moeten zijn, en dat is de komende maanden gewoon nog niet mogelijk met een grote groep spelers.”

 

Met het pas net op stoom komende vaccinatieprogramma in Nederland is het bovendien nog maar de vraag of de theaters na de zomer alweer volle zalen publiek zullen mogen ontvangen. “Dat is voor ons een absolute tweede must. Een grote musical als The Visit produceren kost ontzettend veel geld en een flink deel daarvan is al voorgefinancierd. Licentierechten zijn betaald, regisseur André van Hest heeft in onze opdracht een vertaling gemaakt, alle theaters zijn geboekt. We wíllen dus niet alleen heel graag voor volle zalen spelen, het is ook écht nodig om uit de kosten te komen. We zetten als organisatie alles op alles om deze crisis te overleven, zodat we in 2022 alsnog ons 30-jarig bestaan kunnen vieren.”

Wraakzuchtige muzikale thriller

The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn.

De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Der Besuch der alten Dame’ van Friedrich Dürrenmatt en ging in 2013 onder diezelfde titel in première in Zwitserland, met musicalicoon Pia Douwes in de hoofdrol. Het Brabants Muziek-Theater brengt het stuk voor het eerst naar Nederland, in een unieke samenwerking met Vereinigte Bühnen Wien, licentiehouder van wereldberoemde musicaltitels als Mozart, Tanz der Vampire en Elisabeth.

Eerste grote castproductie na corona

Terwijl de meeste professionele musicalproducenten hun grote musicals al hebben verplaatst naar theaterseizoen 2022-2023, wil Het Brabants Muziek-Theater met The Visit nog vóór de zomer van 2022 de theaters in. Met een grote ensemblecast van vijftig spelers en een 30-koppig orkest gokt het gezelschap er daarmee op weer de eerste grote toerende musical in Zuid-Nederland te zijn.

“In sommige regio’s concurreren we de laatste jaren echt met de professionele producties,” vertelt Peperkamp, doelend op eerdere verkoopsuccessen met bekende titels als Titanic en 3 Musketiers, “dus hopelijk trekken we het musicalpubliek met deze gloednieuwe Nederlandse productie weer als eerste de theaters in. Wij willen weer, en het publiek ook.”

Kaartverkoop weer geopend

De uitgestelde première van The Visit vindt plaats op zaterdag 5 februari 2022 in theater Markant in Uden. De musical toert vervolgens langs theaters in Nijmegen, Venlo, Breda, Veldhoven, Meierijstad (Veghel) en Waalwijk, om eind juni 2022 af te sluiten in theater De Lievekamp in Oss.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.brabantsmuziektheater.nl