Al vier maanden voor de premiére in juni zijn er nog maar enkele tientallen kaarten beschikbaar voor de twee geplande voorstellingen van Ciske de Rat in de stadsschouwburg Velsen. Normaal gesproken worden de meeste kaarten voor een amateur voorstelling pas in de laatste weken voor de voorstelling verkocht. Producent Koel wist dus: Er is genoeg belangstelling voor een derde voorstelling!

Uniek

Een extra voorstelling kunnen spelen is redelijk uniek in de regionale amateur musical wereld. Zeker na de corona periode waarin theaterbezoekers nog altijd de neiging hebben om weg te blijven of pas heel laat te beslissen een ticket te kopen. Waarom er zoveel belangstelling is voor ‘hun’ Ciske de Rat weet Koel ook niet precies. ‘Het is waarschijnlijk een combinatie van de bekende titel en het succes van onze vorige productie ‘Oliver’, vertelt regisseur en producent Eline van der Wel. ‘Het is hoe dan ook echt fantastisch dat we nu drie keer op de planken van de schouwburg kunnen staan. Een welverdiende beloning voor de inzet van de 60 castleden, de kostuumploeg en alle anderen die bij deze geweldige productie betrokken zijn’.

Ciske de Rat de musical is gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker en vertelt het verhaal over het  leven van het bekende schoffie in circa 1925 én 1939. Twee tijden, twee Ciskes, twee ‘werelden’. Anders dan de film dus.

Van den Ende

‘Het is een enorm indrukwekkende musical. Na Soldaat van Oranje de meest succesvolle originele Nederlandse musical ooit. De muziek van Henny Vrienten is fantastisch en slingeren je als publiek in combinatie met de intens heftige, ontroerende, grappige en mooie scènes alle kanten op’, aldus Eline. Zelf speelde ze mee in de originele productie van Joop van den Ende. ‘Ik heb Ciske meer dan 400 keer gespeeld, maar bij elk eindapplaus overviel me een gevoel van enorme trots. Het is een eer om de show nu te mogen regisseren’.

Ook hoofdrolspelers Dennis Edam (volwassen Ciske) en Daniël Nijland (meester Bruijs) waren destijds betrokken bij de professionele productie. Zij tourden mee door het land als respectievelijk lid van de kindercast en rekwisiteur.

Spanning en trots

Onder de cast van musicalclub Bij Koel heerst een gevoel van spanning en trots. De 24 kinderen en 40 volwassenen kijken uit naar de drie voorstellingen in de Velsense schouwburg, die de komende twee seizoenen dicht zal zijn door een ingrijpende verbouwing. ‘Het is natuurlijk heel vet dat we drie keer mogen optreden. Maar ook wel spannend dat er nu al zoveel mensen een kaartje hebben gekocht! Gelukkig kunnen we nog vier maanden oefenen’, aldus Gijs (10) die de hoofdrol van Ciske op zich neemt.

Ciske de Rat de musical speelt op 14, 15 en 16 juni. Tickets zijn verkrijgbaar via www.stadsschouwburgvelsen.nl