Wat doe je als je in musicals speelt en je wil graag een rol spelen of een bepaald nummer zingen, maar dit mag niet omdat je de juiste kleur of het geslacht niet hebt. Dan schakel je MusicalMakers in en draai je alles om! Nu diversiteit steeds meer een onderwerp is binnen de maatschappij komt deze voorstelling dan ook als geroepen om een inkijkje te geven in hoe het ook kan binnen de theaterwereld.

Om dit van dichtbij te bekijken was Musicalsites te gast bij de voorstelling Re:Cast, een voorstelling in het Delamar theater West, de proeftuin van het theater. Hierin zingen musicalartiesten Freek Bartels, Lone van Roosendaal, Tjindjara Metschendorp, Qshans Thode en Lindy Zimmer musicalklassiekers ongeacht hun gender.

Een inspirerende musicalavond met nummers uit vele shows in zowel solo, duo als samenzang. Nummers zoals Suddenly Seymour uit Little shop of horrors waarin Lindy en Tjindjara een indrukwekkend duo neerzetten, maar ook een meer poppy nummer, namelijk Wait for it uit Hamilton waarbij Tjindjara het dak eraf zingt. En dit zijn nog maar twee nummers van de een uur en vijftien minuten durende voorstelling waarin de bezoeker verrast werd door de prachtige stemmen van deze vijf geweldige musicalartiesten. Muzikaal leider Ezra van Nassauw werd geroemd door de groep. Hij had de schone, toch pittige taak om de nummers in een ander jasje te gieten. Hier mag hij zeker de credits voor aannemen, want het was genieten.

Tussen de nummers door werden vragen gesteld aan de cast, maar ook werd hierin het publiek betrokken. Vragen zoals: “Welke rol zou je willen spelen als geslacht niets uitmaakt?” Hierin kwamen leuke antwoorden naar voren. Freek zou graag de rol van Velma Kelly willen spelen aangezien daarin spelen, zingen en dansen allemaal bijeenkomt. Qshans geeft aan de lift in de rol van Elphaba te willen evenaren. Lone, wil de donkere en duistere stem van Jean Valjean wel eens uitproberen en Tjindjara zou Roxy Hart wel eens willen spelen, aangezien deze rol altijd wordt gespeeld door witte vrouwen.

Naast deze vraag kwamen nog meer vragen aan bod, zo ook of je liever aan de productie of casting tafel zou willen zitten. En welke productie je weleens in een ander jasje wil gieten. Hierop kwam de discussie uit het publiek op gang en werd ook de podcast: Musical, ik vind er iets van besproken van Benno Hoogveld en Annemiek Lely. Zij zaten in de zaal en deden mee aan de discussie over het onderwerp. Ook het publiek is het ermee eens dat kleur of geslacht niks uit zou moeten maken of je een rol wel op de juiste manier invulling kan geven.

Cast:
Freek Bartels
Lone van Roosendaal
Tjindjara Metschendorp
Qshans Thode
Lindy Zimmer

Creatives
Ezra Nassau, muzikale leiding
Jorrit Ruijs, regie

Muzikanten
David van den Boogaard, gitarist
Jelle Huiberts, drums

MusicalMakers wil het theaterlandschap verrijken met het ontwikkelen van nieuwe en hedendaagse musicals door talentvolle makers.

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Mariska Steenbergen