Onder Andere Producties is een mediabedrijf dat eigen producties ontwikkelt of in opdracht van externe organisaties. Zo ontwikkelen zij o.a. programma’s, series, films, muziek, videoclips, shows en events. Daarnaast beheren ze grote YouTube kanalen binnen de Benelux en zijn ze actief in de attractiepark-branche met programma’s en shows voor kinderpretpark Julianatoren en Avonturenpark Hellendoorn.

Hun nieuwste eigen productie is De Kleine Zeemeermin en afgelopen zondag mochten wij één van de drie (!) shows van die dag meekijken in theater Het Park in Hoorn. Ondanks dat het de laatste show van die dag was zat de zaal rammetje vol. Onder Andere Producties brengt De Kleine Zeemeermin de Musical terug naar de Nederlandse en Vlaamse theaters.

Musical De Kleine Zeemeermin

In deze familievoorstelling word je meegenomen in een verhaal van De Zeemeermin die op haar 18e eindelijk naar de oppervlakte mag zwemmen om de wereld van daarboven te bekijken. Daar wordt ze verliefd op een prachtige Prins. Ze wil net als hem een mens worden, en met de prins trouwen. Maar daarvoor heeft ze eerst benen nodig. De Zeeheks stelt haar voor een onmogelijke keuze. Zij kan de Zeemeermin benen geven, maar dan is ze voor altijd haar stem kwijt. Of zou er nog een andere mogelijkheid zijn…

2+

De voorstelling staat aangemerkt als 2+ en dit is dan ook wat men mag/kan verwachten. Geen diepe lagen in de karakters, geen hoogwaardige dialogen, maar veel muziek, liedjes en dans. Er is heel slim omgegaan met enig neiging tot vergelijking naar andere versies; geen namen voor de prins en zeemeermin, geen Sebastián of Guus Garnaal maar een Karel de Kreeft. Karel is wel van deze tijd want er wordt gerefereerd naar ‘zijn vriend in bed’ iets dat veel meer als normaal ingeschreven zou mogen worden. Tussen de korte dialogen door is er genoeg beweging voor de kinderen hoewel het alsnog een behoorlijke zit is voor de allerjongsten.

De kostuums verdienen een eervolle vermelding, want die zien er fantastisch uit. De twee ensembleleden als koralen en later de sidderalen waren sierlijk en beweeglijk, de zeeheks is ook prachtig vormgegeven en het kostuum van de clownvis is gewoon subliem bedacht.

De haai pakt helemaal groots uit, vooral iets verderop in de zaal als echte haai te aanschouwen. Zijn haaienhumor heeft wellicht nog wat timing nodig maar neemt niet weg dat de haai voor de lachsalvo’s zorgt. De koning zorgt met zijn solo voor het heuse dramatische moment in de voorstelling en zeker ook complimenten voor Nicole van Beest die als zeemeermin haar rol stabiel en liefelijk neerzet. Als het verhaal dan wel geheel volgens verwachting in een happy end eindigt, inclusief zoen met consent, is het publiek helemaal ingepakt. Het slotapplaus volgt en vol van alle indrukken loopt de zaal leeg.

De musicalproductie draait van februari tot en met juni in de Nederlandse en Vlaamse theaters. De voorstelling speelt vrijwel elk weekend 1 of 2 dagen, met dagelijks 2 shows, met een uitloop naar een 3e voorstelling. Kijk op www.oaproducties.nl voor precieze datums en tijden.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Rob de Haan