Vandaag ging de musical De Tocht in première. De musical wordt gespeeld in het nieuwe Frisotheater, dat speciaal voor De Tocht is gebouwd in Leeuwarden. In het theater, met een 360 graden ijsvloer van 2.000m², beleven 1.460 toeschouwers de Elfstedentocht samen met de cast. Leeuwarden is per slot van rekening de van de Elfstedentocht.

Groot toneel

In de zaal kan het publiek genieten van een immens groot toneel dat alleen maar bestaat uit ijs. De cast beweegt zich aan het begin nog op schoenen op het ijs maar de schaatsen worden al snel aangetrokken. De muziek is geweldig en ook het geluid in de zaal is een genot. De voorstelling wordt ondersteund met projecties die over de volledige breedte van het toneel worden getoond.

 

Het verhaal dat verteld wordt, beslaat te veel elementen en is te fragmentarisch. Er zijn regelmatig flashbacks. Juist die wisselingen in verhaallijnen en tijd zorgen ervoor dat de samenhang verloren gaat. De voorstelling komt mede daardoor traag op gang en dat is jammer omdat de Elfstedentocht bij veel mensen dynamische en heroïsche herinneringen oproept waarbij de deelnemers met veel ontberingen te maken kregen.  Dat kwam helaas niet helemaal uit de verf, zeker als je verder achterin de zaal zit en de details niet kunt onderscheiden. Dat is jammer want deze cast gooit echt alles in de strijd om een geweldige voorstelling neer te zetten.

De cast

Nandi van Beurden (Annet) liet weer zien wat ze in huis heeft en het blijft een genot om haar te zien spelen en zingen en ze weet elke emotie perfect neer te zetten. Jolijn Henneman (Christien) sprankelde in de voorstelling met haar frisse spel en mooie humor die ze gedreven neerzette in combinatie met Boy Ooteman (Rene) die daar ook een meester in is. De twee broers Sjoerd en Pieter, gespeeld door Wolter Weulink en Theo Martijn Wever, hebben samen een conflict en dat werd door de mannen met energie en passie neergezet. Maike Boerdam (Boukje) en Thijs Meester (Jelmer) speelden mooi breekbaar de relatie tussen de overleden vrouw Boukje en haar man Jelmer die nog voor een keer de Elfstedentocht wil rijden voor zijn vrouw waar hij zo veel van hield en om haar as uit te strooien op diverse plekken.

Krachtig ensemble

Last but not least is daar het grote ensemble en de grote groep vrijwilligers die het hele plaatje compleet maken. Het ensemble, maar ook de hoofdcast moest schaatsend diverse nummers brengen wat ze perfect af ging. Helemaal omdat er de afgelopen maanden hard getraind is op zang en schaatsen. Dat laatste ging iedereen uitstekend af, want de techniek zat er goed in. Het live-orkest, onder leiding van Jeroen Sleyfer, maakte het hele plaatje compleet.

De Tocht probeert spektakel te combineren met diverse verhaallijnen die te veel door elkaar heen lopen in lijn en tijd. Het verhaal van de broers had wellicht beter eerder verteld kunnen worden. Daardoor had de spanning tussen de broers zich beter kunnen opbouwen. Dat is jammer want alle ingrediënten zijn aanwezig in dit nieuwe theater om te vlammen en het getuigt van moed om een dergelijk groot project op de planken te brengen. Dat verdient het grootste respect in deze tijd.

Musical De Tocht

Musical De Tocht neemt je mee in het indrukwekkende verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden die elkaar in de loop der jaren uit het oog verloren zijn. Maar in hun jongere jaren deden ze elkaar een belofte: als De Tocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Belofte maakt schuld, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt, waardoor er veel meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje.

Is de band van vroeger sterk genoeg of verliezen ze op de Bonkevaart meer dan ze vooraf hadden kunnen bedenken?  Musical De Tocht vertelt een verhaal van afzien, passie, verbroedering en keuzes maken. De Elfstedentocht als metafoor voor het leven. Vallen en opstaan, samen en alleen.

Kijk voor meer informatie op https://spektakel.musicaldetocht.frl/spektakelmusical-de-tocht/