Op 12 April 2024 presenteerde Bos theaterproducties hun nieuwste aanwinst in het brede pallet aan musical-, en theaterstukken. De Koning van Amsterdam. De presentatie vond plaats in de Centrale Markthal van Amsterdam. Een unieke locatie, met veel geschiedenis. Sinds ongeveer 1934 is de hal een plek voor winkeliers en marktkooplieden om hun waar te verhandelen. Tevens heeft de locatie een grote rol gespeeld in de tweede wereldoorlog, van waaruit het verzet georganiseerd werd, naadloos verweven met het verhaal van Maup Caransa.

Dit is dan ook de locatie waar de voorstelling zal gaan spelen en waar een heel nieuw theater gebouwd zal gaan worden. Het is een plek waar de drie C’s samenkomen, Culinaire Creatieve Circulaire ondernemers mogen gebruik maken van deze unieke locatie. Er gebeurt nu in de hallen al van alles, waaronder een verzamelkantoor, een circusterrein, een theaterstuk, tal van sport en muziekevenementen en wordt dus deze unieke musical wordt toegevoegd aan het arsenaal.

De musical zelf beloofd een waar spektakel te worden. Er komen bewegende vloeronderdelen, dubbele projecties en een tribune voor maar liefst 1200 bezoekers.

Het spektakel was tijdens de presentatie al goed voelbaar. De ontvangst bevatte een heuse Barista-bar, met heerlijke lekkernijen. Ook werd er een leuk notitieboek uitgedeeld, geheel in de stijl van de musical. Na de introductie door onder andere Leopold Witte, de regisseur en Inge Bos, producent, werd de cast in stijl voorgesteld. De bijrollen en het ensemble kwamen op met een historisch trapmoment. Daarna kwamen de hoofdrolspelers in een heuse Rolls Royce de markthal binnenrijden. Vanaf dat moment mochten de foto´s gemaakt worden van de cast, in een unieke setting.

Cast 
Martijn Fischer – Maup Caransa

Met verder:
Pepijn Schoneveld
Anne Lamsvelt – Rika
Sabri Saad el Hamus – Burgemeester van Hall
Rosa da Silva
Albert Klein Kranenburg
Sara Afiba
Nikita Willemsen
Margôt Ros – Rika
Julia Herfst
Hannah Rekveldt
Hanne Arendzen
Hajo Bruins – Maup Caransa

De Koning van Amsterdam
De musical vertelt het levensverhaal van Maup Caransa. Een waargebeurd verhaal dat anno 2024 nog elke dag mensen kan inspireren om alles uit het leven te halen. Caransa werkte zich op van arme jongen tot multimiljonair, hij bewees daarmee dat niets onmogelijk is.

De Koning van Amsterdam is een voorstelling over familieliefde, over een wilskrachtige ondernemer met bravoure die van Amsterdam een bruisende metropool maakte. Over een roemruchte ontvoering die heel Nederland in zijn greep hield. Een intrigerend epos over liefde, handelsgeest, oorlog en onmogelijke keuzes. In het fascinerende decor van de stad Amsterdam van de jaren twintig tot tachtig. Maup werd met enkel een droom en een ongekend geloof in zichzelf multimiljonair. Hij heeft zijn talenten ingezet voor de wederopbouw van de hoofdstad en voor het behoudt van zijn familie. De musical vertelt het verhaal van een overlever. En… een verhaal over een gevoelige Joodse man die een groot geheim met zich meedroeg.

De muziek voor de voorstelling werd geschreven door Henny Vrienten. Henny overleed in 2022. Het werd zijn laatste muzikale werk.

De musical De Koning van Amsterdam gaat op zondag 1 december in première en is tot eind februari 2025 in de verkoop. De kaartverkoop start vanaf vrijdag 12 april.

750 jaar Amsterdam
Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. En dat viert de stad groots, een jaar lang, van 27 oktober 2024 tot en met de daadwerkelijke verjaardag een jaar later. Het doel: een stad die bruist als nooit tevoren! Waarbij zelfs de A10 als feestlocatie zal worden ingericht en waarvan de voorbereidingen al 25 jaar bezig zijn.

Meer informatie en tickets zijn te vinden op https://www.dekoningvanamsterdam.nl/

Over het vieren van 750 jaar Amsterdam, is meer informatie te vinden op https://amsterdam750.nl/

Eline van den Vonder