Op maandag 15 mei was weer het jaarlijks terugkerend Musical Awards Gala te zien op de nationale televisie. Ergens ook bedoeld ter promotie van de musical in Nederland, maar in de eerste plaats om de bijzondere prestaties van uitvoerende kunstenaars in musicalproducties te eren met een speciale musicalprijs. Gelukkig hebben de producenten weer een volledig theaterjaar kunnen draaien dus was er een behoorlijke longlist waar de vakjury bij op bezoek is geweest. De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Hilde Scholten, nieuwkomer Jamai Loman, Henriette Tol, Maurice Luttikhuis, Joy Kreiken, Arno Gelder en Dianne Zuidema.

Deze 21ste editie bevat totaal 29 categorieën met nominaties waar de vakjury de winnaar van bepaald en er zijn twee prijzen te vergeven door het publiek. Tijdens de uitzending mocht het Nederlandse volk stemmen op de VriendenLoterij Beste Musical van het Jaar en de Beste Familiemusical van het jaar.

Alle genomineerden zijn al eerder bij elkaar gekomen tijdens de eveneens traditionele nominatielunch en zagen elkaar op deze gala-avond terug in een nog steeds voelbare gebroederlijke sfeer net als bij de lunch. Iedere aanwezige had zin om ‘het vak te vieren’. Het is een gala dus vooraf was er behoorlijk wat glamour op de rode loper. Hoewel het dweilorkest waarmee de cast van De Tocht werd geïntroduceerd een wat lossere sfeer met zich meebracht. De aanwezige pers kreeg een shotje Oranje Bitter en Friese worst aangeboden.  Iedereen had zijn beste ‘pakkie an’ en was massaal naar het Circustheater gekomen om hun collega’s, familie en geliefden te supporten. Er werd behoorlijk gespeculeerd, hoewel het merendeel wel overtuigd was van hun eigen keuze. Grote winnaar bleek uiteindelijk Les Miserables met totaal 6 awards. De avond werd uiteraard aan elkaar gepraat door Mister musical Frits Sissing en dit keer stond Marlijn Weerdenburg aan zijn zijde.

Om 19.45 uur (voorafgaand aan de live uitzending) werden de Creatives-Awards uitgereikt. En nee, zij zitten niet buiten de uitzending omdat ze minder belangrijk zijn maar juist om zoveel mogelijk optredens te laten zien tijdens het live gedeelte, daar waar hun werk het meest zichtbaar is voor het publiek. En die optredens waren er in overvloed en het was zowel in de zaal als thuis voor de buis volop genieten.

We zagen de cast van Disney’s AIDA met ‘Te ver Gegaan’ en de ‘Dans van de Mantel’ met wat later bleek Award winning Vrouwelijke Hoofdrol Gaia Aikman. Verder was het prachtige ‘Breng hem thuis’ dat Milan van Waardenburg zong ‘niet van deze wereld’ zoals zijn Award winning collega Freek Bartels hem toesprak. Toch kreeg Freek (verdiend ook) het beeldje voor zijn Mannelijke Hoofdrol in een grote musical.  Met het Limburgse Rowen Heze achtige sfeertje introduceerde de cast van ‘Het was Zondag in het Zuiden’ zich. Onder andere Buddy Vedder, Suzan Seegers en Renée Wegberg gaven ons een eerste indruk van de voorstelling die later dit jaar in première zal gaan.  Na het bombastische bezoek aan de rode loper liet de cast van De Tocht (met o.a. Nandi van Beurden, Jolijn Henneman en Boy Ooteman) horen dat dit theaterspektakel meer is dan alleen maar polonaise over het ijs.

Het optreden van The Bodyguard kwam iets minder sterk uit de verf. Gekozen was voor ‘I’m every woman’ maar de zang was minderkrachtig dan men zou verwachten van een powervrouw als Nyassa, die zelf de award mocht uitreiken aan Tina Turner collega Gaia. Stanley Burleson stond aan haar zijde om de Award aan Freek te overhandigen. Simone Kleinsma was (samen met de hele cast) naast winnares van Beste Kleine Musical voor Sweeney Todd ook te zien in haar nieuwste creatie ‘De Hospita’. Speciaal voor haar geschreven en zij bracht alvast een nummer ten gehore samen met Paul Groot waardoor wij niet kunnen wachten tot november wanneer dit in zijn geheel is te aanschouwen.  Het echte ensemblegeweld zagen we bij Grease, het nummer Grease Lightning is al een hoogtepunt in de voorstelling dus een traktatie voor een show als deze. Krachtig gedanst en uitstekend gezongen door Jonathan de Vroege als Kenicky. Logisch ook dat Daan Wijnands deze Award voor Beste choreografie hiermee binnen heeft gehaald. Het eindspektakel van Mamma Mia! bleef toch wat uit. Hoewel heerlijke nummers en een mooie medley mix hopen we toch tijdens de première op nog iets meer vuurwerk. Maar aangezien de cast nog niet aan het repeteren is, komt dat vast goed. 

Elke Award werd door een speciaal persoon uitgereikt.  Hieronder volgt een overzicht van alle winnaars:

Beste Grote Musical:  

Uitgereikt door: Jamai Loman en Henriette Tol
 Les Misérables

Beste Kleine Musical: 
Uitgereikt door: Jamai en Henriette
Sweeney Todd

Beste Oorspronkelijk Nederlandse Musical: 
Uitgereikt door: Anne Wil Blankers
Blind Date

Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical: 
Uitgereikt door Stanley Burleson en Nyassa Alberta
Gaia Aikman (Disney’s AIDA)

Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een kleine musical:
Willemijn Verkaik en Karsu Dönmez
Brigitte Heitzer (Blind Date)

Beste Mannelijke Hoofdrol in een grote musical: 
Uitgereikt door Stanley en Nyassa
Freek Bartels (Les Misérables)

Beste Mannelijke Hoofdrol in een kleine musical: 
Uitgereikt door: Willemijn en Karsu
Hans Peter Janssens (Sweeney Todd)

Beste Vrouwelijke Bijrol:
Uitgereikt door Jeangu Macrooy en Sinan Eroglu
Esmée Dekker (Grease)

Beste Mannelijke Bijrol: 
Uitgereikt door Jeangu Macrooy en Sinan Eroglu
Samir Hassan (Sweeney Todd)

Beste Aanstormend Talent: 
Uitgereikt door Kaj van der Voort en Flemming
Joes Brauers (Dagboek van een Herdershond)

Creative Awards:
Beste Regie:
Laurence Connor en James Powell (Les Misérables)

Beste Choreografie: 
Daan Wijnands (Grease)

Beste Decor, Toneelbeeld of Projecties:
Matt Kinley (Les Misérables)

Beste Lichtontwerp:
Paule Constable (Les Misérables)

Beste Geluidsontwerp:
Maarten Houdijk (Sweeniey Todd)

Beste Kostuums, Kap en Grime:
Mattijs van Bergen (Charlie and the Chocolate Factory)

Beste Muziek, Liedteksten en Arrangementen:
Stef Bos (Checkpoint Charlie)

Beste Script en Dialogen:
Allard Blom (Blind Date)

Beste Vertaling:
Jurrian van Dongen (The Prom)

Publieksprijs Familie musical van het jaar
(uitgereikt door Robert ten Brink)
Assepoester

Publieksprijs Beste musical van het jaar
(uitgereikt door Robert ten Brink)
Les Miserables

Na al deze awards barstte er nog een gezellige afterparty los, maar we vermoeden ook weer niet te laat, want het is vanaf vandaag weer keihard werken, The Show must go on… op naar weer een hopelijk vol jaar met allemaal nieuwe voorstellingen (zoals bijvoorbeeld Pretty Woman) of een verlenging van al lopende producties (zo werd een 3e seizoen van 14 de Musical aangekondigd).
Frits plugde nog snel even zijn Musicalmoods radioprogramma (radio 5 elke zaterdag om middernacht) en daarmee gingen we off-air. We kijken terug op een succesvol, gezellig en drukbezocht Awardsgala, laten we (om met de woorden van Erwin van Lambaart te spreken) hopen dat het publiek blijft toestromen zodat alle makers, spelers en dansers kunnen blijven genieten van dit prachtige vak.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Video: Rob de Haan