Stent producties had grote plannen voor dit seizoen maar toen gooide het Corona-virus roet in het eten. Vervolgens ontstond het idee bij producent Giovanni Sturkenboom om Murder Ballad op de planken te brengen. Florus van Rooijen was verantwoordelijk voor de vertaling en de regie. Voor de cast werden Vajèn van den Bosch, Cystine Carreon, Jonathan Demoor en Buddy Vedder aangetrokken. Wat een prestatie leverden zij!

Murder Ballad is niet zomaar een musical. In dit verhaal staat de passie, liefde, lust en macht centraal. Voeg daarbij knallende rockmuziek en dan begint het verhaal van Murder Ballad al te leven. Die muziek stelt hoge eisen aan muzikaal leider Marnix Wetzer die dat dan ook helemaal waarmaakt.

 

Murder Ballad

Sara (Vajèn van den Bosch) is een ambitieuze, levenslustige twintiger, die niets van het leven wil missen. Na een stormachtige relatie met de ruige Tom (Jonathan Demoor) ontmoet ze de veel rustigere en stabielere Michael (Buddy Vedder). Ze trouwen en krijgen een dochtertje. Maar na jaren gaat het knagen, heeft ze wel de juiste keuze gemaakt en past de rol van jonge moeder haar wel? Als ze dan Tom weer tegen het lijf loopt, laait de passie van vroeger weer op.

Deze cast is om door een ringetje te halen. Jonathan Demoor speelt de ruige Tom, een echte vrouwenveroveraar, en doet dat met ruigheid, energie, raffinement en passie en overtuigt volledig. Jonathan weet zijn rol met veel gedrevenheid te spelen en betoverd Sara als een ware vrouwenverslinder. Vajen speelt in eerste instantie de rustige Sara maar verandert door Tom in een femme fatale. Zij weet de twee uitersten tot in elke finesse te spelen en de contrasten te vergroten en daarmee te overtuigen. Het klinkt bijna als een aankondiging van Jambers. Overdag is zij een rustige moeder maar in de avond verandert ze in een wellustige vrouw. Liefde gaat waar liefde niet gaan kan of juist toch wel en wat zijn dan de gevolgen daarvan. Zekerheid of elke dag anders, vurige passie of stabiele liefde en wat doet dat met je?

Murder-Ballad-premiere-36

Buddy Vedder vertelde tijdens de perspresentatie dat hij deze show een paar jaar geleden niet had kunnen zingen vanwege de zangpartijen waarbij hij tot diverse hoogtes wordt gedwongen te gaan. Nu weet hij volledig te overtuigen. Hij speelt de solide man die door de relatie van Sara en Tom zijn hele wereld ziet instorten en dan opkomt voor zijn vrouw en hun huwelijk. Hoe ver wil je gaan en welke grens ga je over? Cystine Carreon is de vertelster van het verhaal en doet dat meer dan uitstekend. Ze weet het verhaal zo te vertellen dat het verhaal zich automatisch als een film begint af te spelen in je hoofd. De muziek en teksten versterken het verhaal en eigenlijk besef je pas als de voorstelling is afgelopen dat alles doorgecomponeerd was. Het verhaal is rauw, meeslepend en voor iedereen is er een keuze die elk personage moet maken met alle gevolgen van dien zoals de titel al doet vermoeden. Want wie is het slachtoffer en wie is de dader?

Murder-Ballad-premiere-12

 

De uitkomst vertellen we niet want die moet je absoluut zelf gaan zien en vooral ook beluisteren. Dit verhaal is vertaald op een uitmuntende wijze door Florus van Rooijen. Het stuk komt perfect uit de verf en alles klopt. Last but not least een diepe buiging voor producent Giovanni Sturkenboom die het aandurft om een dergelijke productie op de planken te brengen. Afhankelijk van de maatregelen die vandaag worden afgekondigd, hoop ik dat de  theaters open blijven of dat snel weer open gaan want als er iets duidelijk is, is dat de  theaters veiliger zijn dan wat dan ook en dat je deze rauwe en confronterende productie absoluut moet gaan zien.

Concept, script en liedteksten: Julia Jordan
Muziek en liedteksten: Juliana Nash
Vertaling en regie: Florus van Rooijen
Muzikale leiding en arrangementen: Marnix Wetzer
Staging: Anouk Poell
Kostuumontwerp: Regina Rorije
Decorontwerp: Marjolein Ettema
Lichtontwerp: Paul Koomen
Geluidsontwerp/geluidstechniek: Maarten Houdijk

Meer informatie over Murder Ballas vind je hier

Video:  Isa Music & Media (scene) en musicalsites.nl (interview en slotapplaus)

Lees ook:
Murder Ballad Perspresentatie

er zijn geen afbeeldingen gevonden