Gisteravond waren alweer de laatste Eigen Werken van Fontys-musicaltheater. Ineke Somers, Léanne van Alebeek en Lenny Tosserams sloten deze serie Eigen Werken op een mooie manier af. Een Eigen Werk duurt ongeveer dertig minuten en bevat minstens twee onderdelen uit het musicalvak. Hoe de student zijn Eigen Werk inricht, bepaalt hij of zij helemaal zelf. Ze worden daarom ook niet begeleid door een regisseur maar door een coach.

Ineke Somers – Eigen Werk

Het eigen werk van Ineke bestond uit vele losstaande hersenspinsels die uiteindelijk allemaal te koppelen waren aan “mentale” kwaaltjes.

Hoe rustig iemand ook van de buiten kant lijkt, je weet nooit wat er allemaal in het hoofd om gaat. Zo kan iemand leven in paniek, met een dwangstoornis, met geheugenverlies zonder dat je het doorhebt. Ineke speelde in haar werk met ongemak en met de verwachtingen van het publiek. Wat is “normaal” en waarom moet dat zo of kan het ook anders? Iedereen heeft wel iets van een kwaaltje, maar dat geeft helemaal niets “Jij mag er zijn”!

Ineke speelde een eigenzinnig stuk met veel humor. Het publiek kwam niet alleen via de normale manier binnen, maar kwam ook over het toneel de zaal binnen. Er waren ook 8 super-seats op het toneel waar studenten plaats op namen. Zij werden onder andere daardoor onderdeel van de voorstelling.

Ineke liet zien dat zij heel veelzijdig is. Ze speelde een stukje op de vleugel, er was publieksparticipatie, ze zong prachtig en beschikt over mooie humor. Dat laatste zorgde ervoor dat het publiek regelmatig flink moest lachen.

Ineke is momenteel te zien in de musical De Hospita

Coach: Lisse Knaapen
Muzikale begeleiding: Marnix Wetzer

Léanne van Alebeek – Fucking Vlinders

Mooi zijn ze hè, die vlinders? Zo onschuldig met al die kleuren. Maar ze zijn ook een rups geweest, hè? Vond je ze toen ook zo mooi? Vlinders kunnen Léanne niet pakken, want zij is groter, sterker en slimmer. Ze moet vrienden worden met de vlinders. De vlinders zijn verwachtingen die ze leuk moet vinden. Léanne wringt zich in allerlei bochten. Léanne wil dat ze weggaan. Léanne wil doen wat zij wil en niet allerlei vragen beantwoorden. Wat ze wil bereiken? Wat maakt haar gelukkig?  Ze weet het niet. Mag dat het antwoord zijn op alle vragen? Moet ze zich aanpassen of mag ze gewoon zijn zonder zorgen, vragen, meningen en gedachten. Gewoon zweven en genieten.

Léanne speelde mooi klein waardoor je echt het verhaal werd ingetrokken en als het ware met haar meeleefde. Met haar mooie stem en spel wist de juiste toon te raken,.

Léanne speelt momenteel in de musical Mamma Mia

Coach – Juliëtte van Tongeren
Piano – Jelle Ruijssenaars
Zangcoach – Jack Breikers

Lenny Tosserams – Schrijfster

In ‘Schrijfster’ zien we hoe Lenny haar wens uitkomt als ze met haar autobiografie bij een uitgever aanklopt. Al snel blijkt dat deze uitgever (een seksistische, brute, chagrijnige pop bespeeld door Ryk Helle) het leven van Lenny probeert spannender en kleurrijker te laten schrijven zodat het commercieel interessanter wordt. Als ze haar verhaal herschrijft naar zijn ideeën zou het verkopen als zoete broodjes…  Maar wat als Lenny haar eigen verhaal meer dan goed genoeg vindt? Wat als ze schrijft over wat haar bezighoudt.

Lenny beschikt over een prachtige stem en het samenspel met Ryk en de pop was erg boeiend om te zien. De voorstelling was beurtelings ontroerend en dan weer komisch waarbij de komische timing door het gebruik van de pop werd ingezet.

Lenny is momenteel te zien in de musical Mamma Mia

Coach: Zjon Smaal
Muzikale begeleiding: Marnix Wetzer
Zangcoach: Sofie Dirkx

Deze serie Eigen Werk laat zien dat er steeds weer mooi nieuw talent opstaat en wij mochten daarvan weer genieten.  Deze studenten hebben met hun Eigen Werk hun laatste voorstelling van deze opleiding Musicaltheater gespeeld. Wij kunnen niet wachten om hen in het werkveld te zien.