“40-45” is een musical die wordt geproduceerd door Studio 100. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt de belevenissen van een groep mensen die elkaar kennen uit het dagelijkse leven en worden geconfronteerd met de gruwelijke realiteit van de oorlog. De musical werd in België opgevoerd in een speciaal gebouwde theaterzaal waarbij de tribunes als het ware onafhankelijk van elkaar om de voorstelling heen draaiden, zodat de scènes vanuit verschillende hoeken kunnen worden bekeken. De musical werd zeer goed ontvangen en werd een groot succes, met vele uitverkochte voorstellingen en lovende recensies.

Vandaag is in Hotel de Wereld in Wageningen de volledige cast van 40-45, de Musical bekend gemaakt. Frits Barend (Leon), Sjoerd Pleijsier (Leon), Holly Mae Brood (alternate Leah), Jonathan Demoor (alternate Louis), Jeroen Phaff (Schultze), Marleen van der Loo (Julia) zullen naast Soy Kroon, Dorian Bindels, Gaia Aikman, Niniane Everaert, Babette van Veen, Kees Boot en Renée Fokker vanaf september in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld schitteren in de musical die nu alle records verbreekt.

 

Met nog vijf maanden tot aan de première van 40-45, de Musical, in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld, is de volledige cast van deze grote musical bekend. ‘Ik mag wel zeggen dat we een fantastische groep mensen hebben,’ laat producent Gert Verhulst weten. ‘Naast vele grote namen uit de theaterwereld hebben we ook een verrassende naam toe kunnen voegen aan de cast. Voor de rol van verzetsleider Leon hebben we Frits Barend gevraagd. Hij is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog, waardoor het voor hem en de voorstelling een extra lading krijgt. We zijn heel blij dat Frits meedoet.’ Naast Frits Barend spelen Sjoerd Pleijsier, Holly Mae Brood, Jonathan Demoor, Wolter Weulink, Jasper Kerkhof, Jeroen Phaff, Marcel Jonker, Thijs Snoek, David Schwarz, Paul Vaes, Daan van Dalen, Jary Sluijter, Keije Schepers,  Sander van Voorst tot Voorst, Bram Acda, Jelmer Engelaar, Mees de Heus, Youri Ouwerkerk, Marleen van der Loo, Martine de Jager, Caitlin Hullegien, Eva Berhitu, Cira May Ras Leon, Willemijn van Holt, Rheza Häger, Nouria Halling, Sanne Bosman, Sanne Groenen, Ronald Jorritsma en Kim Reizevoort mee. ‘Het gaat om een grote cast. Maar deze productie vereist een grote cast. Wat wij laten zien, is nog niet eerder in Nederland vertoond. De totale vloeroppervlakte is 90 bij 75 meter. Daarop staan acht tribunes die alle kanten op kunnen rijden. Op de vloer zijn er constant acteurs te vinden (waaronder 40 figuranten en 10 kinderen). De zoektocht naar al die acteurs nam tijd in beslag, en nu kan ik met gepaste trots zeggen dat 40-45, de Musical een geweldige cast heeft.’

Dat de cast in Hotel de Wereld in Wageningen zich aan de media voorstelde, was geen toeval. Op deze plek werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend. ‘Momenteel wordt in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld hard gewerkt zodat alles op tijd af is. Ik had me geen betere plek kunnen wensen om de cast van 40-45 aan Nederland voor te stellen.’

Verhaal:

De musical 40-45 vertelt het verhaal van twee broers die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeien in België. De oudste broer, Louis, wordt opgeroepen om te vechten aan het front, terwijl de jongste broer, Staf, thuisblijft om voor hun moeder te zorgen. Terwijl Louis moet vechten voor zijn leven aan het front, ervaart Staf de verschrikkingen van de oorlog thuis. Hij ziet hoe zijn vrienden en familieleden worden opgepakt en weggevoerd door de Duitse bezetters. In zijn wanhoop besluit Staf om zich aan te sluiten bij het verzet en strijdt hij samen met andere verzetsstrijders voor de vrijheid van zijn land.

De musical 40-45 laat zien hoe oorlog niet alleen levens verwoest, maar ook de band tussen familieleden kan versterken en hoe moed en doorzettingsvermogen kunnen leiden tot verlossing in donkere tijden.

40-45, de Musical gaat op 21 september 2024 in première. Meer informatie en kaartverkoop: www.40-45.nl