Op 8 februari ging in het DeLaMar Theater de indrukwekkende productie ’t Hooge Nest van Solo Stories in première, gebaseerd op het gelijknamige boek van Roxane van Iperen. In deze toneelmonoloog, gespeeld door Fockeline Ouwerkerk, wordt een aangrijpend verhaal over moed en menselijkheid ten tijde van de duisternis van de Holocaust verteld.
Solo Stories
Solo Stories werd opgericht in 2014 en specialiseert zich in intieme theaterproducties, veelal gebaseerd op persoonlijke en waargebeurde verhalen. Met eerdere producties zoals Sonny Boy, naar het boek van Annejet van der Zijl, trokken de monologenmakers al volle zalen. De regie van ’t Hooge Nest lag opnieuw in handen van Benno Hoogveld, medeoprichter van Solo Stories.
‘ Hooge Nest
’t Hooge Nest vertelt het waargebeurde verhaal van de zussen Janny en Lien Brilleslijper, twee Joodse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een actieve rol speelden in het verzet. Ze verborgen zich in een villa genaamd ’t Hooge Nest in de bossen van Naarden, waar ze talloze anderen hielpen onderduiken. Dit huis werd een van de grootste onderduikadressen van Nederland en speelde een cruciale rol in het verzet. De zussen kregen te maken met moeilijke keuzes en een groeiende druk om te overleven.

foto: annemieke van der togt
Fenomenale prestatie
De kracht van deze voorstelling ligt in de gelaagdheid van het vertelperspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een schrijfster, die anno 2025 op zoek gaat naar de geschiedenis van ’t Hooge Nest. De keuze om het verhaal van de zussen Brilleslijper door de ogen van een hedendaagse schrijfster te laten vertellen, geeft de voorstelling een bijzondere dimensie. Het voegt een extra laag toe aan het verhaal, waardoor de voorstelling niet alleen een terugblik op het verleden is, maar ook een brug slaat naar het heden. De vraag hoe wij vandaag de dag kunnen leren van de onverschrokkenheid van deze vrouwen is verontrustend actueel. Het script, geschreven door Marc Veerkamp, is uitzonderlijk sterk en zorgvuldig, met teksten die de emotionele diepgang van de personages verklanken.
Fockeline Ouwerkerk levert een fenomenale prestatie door in haar eentje de verschillende personages tot leven te brengen: Haar spel is krachtig en integer. De overgang tussen de vele personages is vloeiend en natuurlijk. De manier waarop Ouwerkerk zowel de bedachtzame Janny als de meer expressieve Lien neerzet, is zeer indrukwekkend. Hun emotionele strijd en onderlinge band worden voelbaar. Ouwerkerk neemt het publiek mee in de zware keuzes waarvoor Janny en Lien komen te staan en toont op prachtige wijze hoe de zussen, ondanks de groeiende druk op hun schouders, nooit hun menselijkheid verliezen.
Het minimalistische decor met subtiele details versterkt de focus op het verhaal en laat de geschiedenis op een intieme en indringende manier spreken, waardoor het publiek op een gevoeligere en emotionele manier kennis maakt met het verhaal van de zussen. De nadruk ligt op de kracht van het woord. Daarnaast maakt de voorstelling spaarzaam maar krachtig gebruik van muziek. Het lied Mens, durf te leven, dat ook in het boek van Roxane van Iperen voorkomt, speelt een belangrijke en veelbetekenende rol: “Het is alsof de ziel van het lied in de bakstenen van het huis leeft.” Dit geeft de voorstelling een emotionele lading die het publiek nog lang bijblijft.

foto: annemieke van der togt
Maatschappelijke waarde
De maatschappelijke waarde van de voorstelling is onmiskenbaar. ’t Hooge Nest toont niet alleen de heldendaden van de zussen Brilleslijper in de Tweede Wereldoorlog, maar stelt ook de vraag hoe wij in het heden omgaan met moed en menselijkheid.
In een van de meest intrigerende momenten van de voorstelling wordt het publiek geconfronteerd met de betekenis van tijd: Een halve minuut waarin je leven en dat van je dierbaren op het spel staat. Korter nog dan de tijd die je nodig hebt om een boterham te roosteren, maar voor de onderduikers in ’t Hooge Nest was het de cruciale tijd waarin ze zich moesten verbergen in de schuilplaatsen die het huis verborg. Door het sterke spel van Ouwerkerk en het krachtige script voelt het publiek de spanning en de onmenselijke druk van die dertig seconden: Het besef dat elke seconde van levensbelang is.
Meer dan een oorlogsverhaal
Solo Stories heeft met ’t Hooge Nest opnieuw een indrukwekkende productie neergezet die ontroert en tot nadenken aanzet. De monoloog is van begin tot eind adembenemend en weet het publiek direct mee te nemen in het verhaal. Solo Stories is erin geslaagd om dit diepgaande verhaal op een toegankelijke manier te vertellen, zonder afbreuk te doen aan de integriteit van het boek. De voorstelling vormt een oproep om de menselijkheid nooit uit het oog te verliezen en de lessen uit de geschiedenis te blijven herinneren. Met een sterk script, indringende regie en een weergaloze uitvoering van Fockeline Ouwerkerk is ’t Hooge Nest veel meer dan een oorlogsverhaal: Het is een unieke en onvergetelijke theaterervaring die recht doet aan het verleden en aan het denken zet over het heden.
’t Hooge Nest is nog tot en met 9 juni te zien in de Nederlandse theaters.
Meer informatie & tickets: ’t Hooge Nest – Solo Stories
Verslag: Rowena Kat
Foto’s: Esmée Korver