‘Speelgoed’ is een avontuurlijke familievoorstelling van Meneer Monster over toys die ontdekken uit welk hout ze gesneden zijn. Meneer Monster omschrijft zichzelf als een stoer en eigenzinnig jeugdcollectief.
Meest bekende productie is De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen waarmee zij in 2018 zowel de Zapp Theaterprijs als een VSCD Zilveren Krekel wonnen en in 2021 genomineerd werden voor de Podium Kidsprijs. De artistieke kern wordt gevormd door Olaf van de Ven, Chris Koopman, Christiaan Bloem en Freek Nieuwdorp
Speelgoed
Speelgoed is geschreven door Elly Scheele en Sofie Tseng en onder regie van Caroline Frerich (bekend van onder andere haar werk bij Jon van Eerd en zijn Pretpakhuis). De voorstelling is een hilarische visueel spectaculaire familievoorstelling geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die deze zondag in de Stadsschouwburg in Utrecht in première is gegaan. De voorstelling staat symbool voor de uitdagingen en dynamiek van een samengesteld gezin dat bij elkaar gaat wonen. Het verhaal speelt zich af op de speelvloer van een 8-jarige kind waar het speelgoed tot leven komt. Dit gebeurt al voor aanvang van de voorstelling wanneer er speelgoedsoldaatjes contact maken met het publiek.
Spaceman
Captain Spaceman (een soort Buzz Lightyear op zonne-energie) komt op verkenningsmissie naar de speelgoedkamer van een mensenkind. De chaos die hij daar aantreft, probeert hij met man en macht te ordenen. De echte chaos wordt vooral door eerder genoemde soldaatjes gecreëerd, aangezien zij dwars door de hele zaal gaan en acrobatische toeren uithalen. Zonder tekst, maar communicerend met Kazoo’s zijn ze erg grappig en weten de kinderen in de zaal direct voor zich te winnen. Maar ook Jan Klaasen de handpop (voor intimi JK) en het playmobilpoppetje geven direct de indruk dat het speelgoed echt leeft. Prachtig gemaakt met kostuums en vernuftig decor.
De makers laten door de ogen van het speelgoed zien hoe het is om je plek te vinden in een nieuwe realiteit. Hoewel vooral grappig en een kijk-spektakel, worden de onderliggende thema’s als aanpassing, samenwerking en wederzijdse acceptatie op een speelse manier aangeraakt.
Een missie waarbij Meneer Monster laat zien dat uiteindelijk mét elkaar toch beter werkt dan tegen elkaar. Het spandoek met ‘Welkom’ aan het einde van de voorstelling, laat dan ook zien dat de missie geslaagd is, wat tevens ons oordeel van de voorstelling is!
Speelgoed gaat het land in; kijk hier voor speeldata bij jou in de buurt: www.meneermonster.com
Foto’s: Wilma van der Werf
Verslag: Mariska Steenbergen
Geef een reactie