In 2014 zag de musicalversie van ‘Made in Dagenham’ voor het eerst het licht in het Adelphi theater in Londen. De musical is gebaseerd op de film uit 2010 die op zichzelf dan weer gebaseerd is op het waargebeurde verhaal uit 1968. Dit weekend zagen wij Brassica Musicals hun vertolking spelen in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard.

Staking

Het verhaal volgt Rita O’ Grady, een werkende vrouw en moeder die tijdens de staking in de Fordfabriek vakbondsleider wordt, ondanks de wensen van haar man en kinderen, die zich verwaarloosd voelen door haar focus op arbeidszaken. Ze vindt een onverwachte kracht in zichzelf en leidt haar vriendinnen in de strijd tegen het machtige Ford en de corruptie van de Vakbond die de vrouwen had moeten steunen.

Brassica

Brassica Musicals stond het afgelopen jaar en vooral dit weekend in het teken van dit verhaal ‘Made in Dagenham’. Een niet alledaagse titel voor een amateurvereniging, maar wij weten van Brassica dat zij graag een avontuur aangaan en zichzelf uitdagen. En onder de regie van Ineke de Geus is dat doorgaans een weg naar succes!

Ineke (onderdeel van De Maatjes) weet al jaren haar creatieve stempel te drukken op amateurminnend musicalland. Samen met haar ‘maatje’ Gerbrand van Kolck zet zij zich in voor het vrij krijgen van rechten op bepaalde titels, neemt bij veel verenigingen de regie op zich en haar betrokkenheid en inspirerende enthousiasme is een graag geziene energie. Bas Jongsma is de muzikaal leider van dienst (ook al jaren) en weet het Grand Circle orkest wederom tot muzikale hoogte te leiden. De choreografie wisselt nog weleens afhankelijk van de productie, maar Sanne Tuijl was dit keer de bedenker van de ‘moves’ van de leden. Vooral de vrij-mi-bo was een mooi beweeglijk schouwspel. Marinus de Graaf heeft zich met het decor bezig gehouden; vooral de helikopter was erg goed gevonden, maar ook de fabriekshekken en het spelen met de toneelruimte voor de kleinere scènes waren heel doordacht en met precieze in elkaar gezet.

Je zou aanvankelijk denken, gezien het verhaal, dat het zware kost is, maar deze voorstelling is van origine een comedy-drama categorie. Die komedie is zeker in deze versie ook terug te vinden. Je merkt ook dat de leden hier goed op geoefend hebben want ‘de grappen vallen lekker’ en er wordt hartelijk gelachen. Daarnaast wordt door het gekozen taalgebruik goed duidelijk dat het om een arbeiderslaag vs de elite gaat. De zang is sterk, zowel de solo’s als ensemble knallen de nummers eruit.

De tweede akte geeft ruimte voor drama want alles lijkt in elkaar te storten voor Rita. De solidariteit dreigt te breken, de eerste voorvechter sterft aan kanker en haar gezin valt uit elkaar. Maar de geschiedenis leert ons dat ze is opgestaan, haar speech heeft gegeven vol drijfkracht en passie en dat ze daarmee niet alleen medestanders kreeg, maar ook uiteindelijk het bestuur op de knieën ging. Rita O’ Grady gaat de geschiedenis in als voorvechter voor het vrouwengelijkheid.

Verenigingen zoals Brassica Musicals verdienen erkenning, zichtbaarheid en steun van iedereen die het maar geven kan. Hoewel deze uitvoering niet mee zal kunnen dingen, kijken wij toch uit naar het terugkeren van de Amateur Musical Awards in 2026. De AMA’s zullen zeker daaraan bijdragen. Tot die tijd de erkenning via de pen, want dit hoge niveau aan musical verdient alle eer en applaus! Chapeau Brassica!

Meer informatie op: https://www.brassicamusicals.nl/

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen