Actrice Lisse Knaapen (28) speelt vanaf februari 2022 de solovoorstelling ‘In het licht’, geproduceerd door Solo Stories en gebaseerd op de autobiografie van Karin Bloemen. In haar boek beschrijft Bloemen voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst.
Knaapen brak door met haar hoofdrol in de musical ‘SKY’, waarvoor ze unaniem lovende kritieken ontving. In de jaren erna speelde ze rollen in onder meer de toneelvoorstelling ‘Intouchables’ en de musical ‘Soldaat van Oranje’. Ook speelde ze de Solo Stories-monoloog ‘Emma wil leven’, waarin ze een jonge vrouw vertolkte die aan anorexia leed. Ook voor haar rol in deze voorstelling werd Knaapen geroemd door pers en publiek.

‘In het licht’ wordt geregisseerd door Benno Hoogveld, het script wordt geschreven door Marc Veerkamp. Muziek zal, net als in het leven van Bloemen, een belangrijke rol in de voorstelling spelen. Speciaal voor deze productie heeft Ellen ten Damme nieuwe muziek gemaakt.
‘In het licht’ speelt van februari 2022 t/m juni 2022 in de Nederlandse theaters. In een aantal theaters is de kaartverkoop reeds gestart.

Lisse Knaapen: “In ‘In het licht’ kan ik zowel qua spel als zang volop de diepte in, en daar zie ik enorm naar uit. Het was nu al te gek om met Ellen ten Damme de studio in te gaan. We behandelen in de voorstelling een heel belangrijk onderwerp: seksueel misbruik. Een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust, waar mensen van wegkijken – en voor slachtoffers is het ontzettend moeilijk zich uit te spreken. Ik hoop dat ‘In het licht’ helpt het gesprek te starten en het taboe te doorbreken.’”

Karin Bloemen: “Ik vind het heel bijzonder dat er naar aanleiding van mijn boek ‘Mijn ware verhaal’ een theatervoorstelling komt. In mijn eigen theatervoorstellingen zat wel eens een kleine verwijzing naar mijn jeugd, maar het is nooit echt het (hoofd)onderwerp geweest. Eén van de redenen dat ik het boek geschreven heb, is dat ik anderen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt of er op dit moment mee te maken hebben, wil helpen met het gevecht dat ze leveren en met de angsten die ze moeten overwinnen. De belangrijkste boodschap voor hen is toch: ‘als je niet praat, bescherm je de dader, niet jezelf.’ Deze theatervoorstelling vind ik een geweldige aanvulling voor deze belangrijke missie!”

Regisseur Benno Hoogveld: “Dat Karin haar levensverhaal met de wereld heeft willen delen, is heel belangrijk. Er zijn zoveel meisjes en jongens die vandaag de dag helaas hetzelfde overkomt. Met deze voorstelling willen wij al deze slachtoffers een stem geven. En publiek meegeven dat het belangrijk is om altijd je ogen en oren open te houden, om je uit te spreken als je iets niet vertrouwt, om altijd het belang van de slachtoffers in acht te nemen.”

Over ‘Mijn ware verhaal’
In haar autobiografie ‘Mijn ware verhaal’ vertelt cabaretière Karin Bloemen voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. Haarscherp brengt ze in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Karin Bloemen laat echter ook zien hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw is geworden die ze nu is: sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang.

Over Solo Stories
Solo Stories brengt solovoorstellingen gebaseerd op een persoonlijk, waargebeurd verhaal. De voorstellingen worden gespeeld in kleine en middelgrote theaterzalen, met de acteur of actrice zo dicht mogelijk op het publiek. Eerder bracht Solo Stories onder meer ‘PAAZ’ (naar het boek van Myrthe van der Meer, gespeeld door Yora Rienstra), ‘Ma’ (naar het boek van Hugo Borst, gespeeld door Eric Corton en Loek Peters) en ‘VLUCHT’ (gespeeld door Eric Corton).
Kijk voor meer informatie op www.solostories.nl.

Foto Annemieke van der Togt