Cameron Mackintosh’ West End productie van Les Misérables komt in 2023 naar Nederland. Op initiatief van theaterproducenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen en in samenwerking met Erwin van Lambaart zal Les Misérables, de langstlopende musical ter wereld, te zien zijn in een zeer select aantal theaters in Nederland. In Limburg speelt Les Misérables exclusief in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. De hoofdrollen in de Nederlandse productie zijn weggelegd voor de uit Limburg afkomstige Milan van Waardenburg (Kerkrade), Freek Bartels, Vajèn van den Bosch, Ellen Pieters, Channah Hewitt, Mark Roy Luykx, Sem Gerritsma en anderen. Les Misérables is van donderdag 13 t/m zondag 23 april 2023 te zien in Theater aan het Vrijthof. De kaartverkoop start op maandag 2 mei 2022.

De legendarische musical Les Misérables komt naar Maastricht

De legendarische musical Les Misérables, naar de roman van de Franse schrijver Victor Hugo uit 1862, staat na vele jaren weer op de Nederlandse planken. Dit op initiatief van theaterproducten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen. Het gaat hierbij om de originele en bekroonde West End productie van Sir Cameron Mackintosh. Als producent heeft Mackintosh een aantal van de grootste musicals in de geschiedenis op zijn naam staan: Cats, The Phantom of the Opera, Miss Saigon, Mary Poppins en Les Misérables. Mackintosh is nauw betrokken bij de Nederlandse productie en heeft persoonlijk de speelplekken in ons land geselecteerd. In Limburg speelt Les Misérables exclusief in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

‘World class production’

Na ruim 4 jaar voorbereiding komt Les Misérables naar de Limburgse hoofdstad. Maar liefst 15 trailers vol decors, kostuums, pruiken, rekwisieten, licht, geluid en projecties en twee volle dagen bouwen zijn nodig om deze ‘world class production’ op het toneel van Theater aan het Vrijthof neer te kunnen zetten.

De populairste musical ter wereld

Op het Londense West End speelt Les Misérables sinds 1985 en is daarmee de langstlopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Op Broadway in New York was het één van de meest succesvolle musicals ooit met acht Tony Awards. Ook in ons land is de musical zeer geliefd. Afgelopen september werden de nummers Breng hem thuis en Nog één dag tijdens de Uitmarkt 2021 door het Nederlands publiek in de top 10 gestemd binnen de categorie Favoriete musicalsong allertijden.

Limburger Milan van Waardenburg hoofdrol in Les Misérables

Milan van Waardenburg, geboren in Kerkrade (1994) kwam in aanraking met het toneel dankzij zijn oma, die zelf op de bühne heeft gestaan. Als 11-jarige speelde hij in de musicals Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Hij studeerde Muziektheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en kreeg les van onder meer Edward Hoepelman. Na zijn afstuderen trok hij naar Duitsland en speelde daar in de musicals Tanz der Vampire (als Herbert) en Der Glockner von Notra Dame (als luitenant Frederic Charles en meerdere keren in de hoofdrol van Quasimodo). Hij speelde in de Duitse en in de Nederlandse versies van Anastasia de rol van Dimitri. Op dit moment speelt hij de rol van Hans in de Duitse versie van Frozen in Hamburg.

Een tijdloos verhaal over vriendschap, vrijheid en liefde
Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en ongelijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Inspecteur Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen neemt Jean Valjean een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van Javert, die hem koste wat kost wil straffen?

Praktische informatie en speeldata Les Misérables:
Donderdag 13 april t/m zondag 23 april 2023.

Papyruszaal, Theater aan het Vrijthof.
Tickets: www.theateraanhetvrijthof.nl.