De afgelopen twee avonden speelden de derdejaars studenten Muziektheater Fontys de concertante Een nieuwe lente. Vierdejaars Iris Spies speelde ook mee, omdat zij vorig jaar het avondconcert met haar klas moest missen. De afgelopen maanden werd er drie keer per week gerepeteerd van 18 tot 22 uur, naast het normale lesprogramma. De studenten hebben zich verdiept in het materiaal en zij mogen terecht trots zijn op het eindresultaat.

De uitspatting van emoties en kracht bij bijvoorbeeld ‘Alles is kut’, de intensiteit bij ‘Ik geloof’ en ‘Het woord van jouw lichaam’ en de ontlading bij ‘De zomer in purper’ gaven aan dat iedereen met hart en ziel aan deze productie heeft gewerkt. Zang, spel en dans waren absoluut af en doordat er vrijwel geen decor was en er alleen ruimte was voor het verhaal, slaagde de cast erin om het verhaal dicht bij het publiek te brengen.

Een nieuwe lente

Een nieuwe lente is een aangrijpende concertante met een mooie boodschap over vrijheid en hoop, geïnspireerd door Frühlings Erwachen van Frank Wedekind. Een nieuwe lente biedt een goede afwisseling tussen humor en drama met prachtige teksten die garant staan voor spetterende spektakel.

De weg van de kinderen naar volwassenwording zit vol emoties en ontluikende seksuele gevoelens waar ze niet mee om weten te gaan, enkel omdat niemand ze dat geleerd heeft. Alle jongeren in de concertante worstelen met zichzelf en de boze buitenwereld. Iedereen zit in een keurslijf van verwachtingen waar de jongeren proberen uit te breken. De jongeren struikelen, vallen en breken door barrières heen. Het gaat fout, het doet pijn. De thematieken zijn universeel. Het zoeken naar je eigen identiteit en het verzet tegen de gevestigde orde, zoals ouders, leraren en geloof is van alle tijden. Het verhaal is rauw en eigenzinnig en komt binnen bij de bezoekers van deze mooie en ontroerende musical met muziek van nu en een verhaal van toen dat nog steeds actueel is voor een hoop jongeren.

Het verhaal is breekbaar, met muziek die opzwepend is in een aantal nummers waarbij de emoties van jongeren perfect tot uiting komen. Het lijkt wellicht makkelijk om een concertante  als Een nieuwe lente te zingen, maar juist een uitgekiende balans van emotie, spel en muziek maakte dat het verhaal helemaal binnenkwam.

Cast dinsdag 16 april

Melchior: Thijs Kokke
Moritz: Julius de Vriend
Hänschen: Wouter Tibboel
Wendla: Imme Debeij
Ilse: Naima Bayo
Martha: Anne Roos van Belkom
Thea: Juulke van Vroenhoven
Volwassenen: Iris Spies

Ensemble: Merel Withagen, Froukje Simons, Britt Brouwers, Tobi van den Brink, Jur Arp, Daan Stuer

Cast woensdag 17 april

Melchior: Daan Stuer
Moritz: Jur Arp
Hänschen: Tobi van den Brink
Wendla: Merel Withagen
Ilse: Britt Brouwers
Martha: Anne Roos van Belkom
Thea: Froukje Simons
Volwassenen: Iris Spies

Ensemble: Imme Debeij, Juulke van Vroenhoven, Naima Bayo, Wouter Tibboel, Julius de Vriend, Thijs Kokke

Creatives

Ensemblecoach: Ivar Costenoble
Muzikaal leider: Hans Avontuur
Regie coaching : Florian Slangen
Choreografie: Ryk Helle
Vertaling: Daniel Cohen
Arrangementen: Ezra van Nassauw