Al jaren is het verhaal van het straatjongentje Kruimeltje bekend door het boek van Chris van Abkoude (1923). Toch vond REP Entertainment het belangrijk om dit verhaal niet verloren te laten gaan en te vertellen aan de nieuwe generatie. De originele lijn van het verhaal is behouden gebleven, maar in een ander jasje gegoten.

Kruimeltje gaat over een jongen van 10 jaar die zijn beide ouders kwijt is. Zijn vader is op reis gegaan naar Amerika om geld te verdienen en zijn moeder heeft hem vervolgens afgestaan. Het enige wat hij nog heeft is een medaillon met hun foto’s erin.

 

Vrouw Koster heeft Kruimeltje in haar huis opgenomen. Zij vraagt Kruimeltje om op straat op zoek te gaan naar geld. Door klusjes te doen of zelfs te stelen van de rijken om maar in hun onderhoud te kunnen voorzien. Kruimeltje heeft het niet gemakkelijk. Dan ontmoet hij Keesie. Een lief, maar stoer meisje dat maar al te graag samen met Kruimeltje op avontuur wil. En ook vindt Kruimeltje straathond Noor. Bij zowel Keesie als Noor vindt Kruimeltje veel steun en beleven ze samen leuke avonturen. Wanneer mevrouw Koster overlijdt neemt kruidenier Wilkes de zorg over voor Kruimeltje. Totdat er brand uitbreekt in het huis van Wilkes….

In gesprek met Wilkes komt Kruimeltje erachter dat zijn vader een oude vriend van Wilkes blijkt te zijn. Wilkes stelt voor om Kruimeltje zijn vader te gaan zoeken in Amerika. Lukt het hem om zijn vader te vinden? En wie is toch die dame die zangles geeft aan Keesie?

De voorstelling wordt gespeeld door vier volwassen acteurs, namelijk Benthe van den Brandt, Finn Poncin, Marnell de Rooij en Sven Blom. Anne Deliën en Paul Disbergen zijn de alternates. Daarnaast worden de rollen van Kruimeltje en Keesie vertolkt door een afwisselende kindercast, namelijk Luca van Ammers, Max Roest, Shayne Bakker en Aiden Joshua Maij als Kruimeltje en Eva Franken, Vlinder de Jong, Romy Joosten en Vera de Heus als Keesie.
De volwassen cast neemt zowel de rol van verteller van het verhaal op zich, maar ook vele andere rollen. Van politieagent tot leraar, van Vrouw Koster tot operazangeres. In al deze rollen neemt de cast het publiek mee in het pittige leven van de straatjongen. Jasper Verheugd heeft goed zijn best gedaan met het script om het verhaal begrijpelijk, met humor, maar ook kwetsbaar te maken waardoor de musical al voor kinderen vanaf zes jaar te bekijken is.  Bij een familievoorstelling is altijd goed te merken of grapjes werken en dat deden ze vanavond. De kinderen in de zaal vonden het geweldig.

Kruimeltje en Keesie zijn heerlijk om naar te kijken. Wat een talenten in de dop, die vast nog verder gaan groeien in het mooie musicalvak. Zij mochten vanavond dan ook afkijken bij de volwassen cast die met verve alle rollen op zich namen en met een ander stemmetje of een opplaksnor transformeerden in een ander karakter.

Kruimeltje is dan ook een echte feel-good musical voor het hele gezin. Waarbij Kruimeltje het glas altijd half vol ziet in plaats van half leeg.

De musical is tot en met februari in allerlei theaters in Nederland te zien. Klik hier voor meer informatie.

Tekst en foto’s: Marloes Romeijn