We kennen ze vast nog wel van televisie; de vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. De mannen van Koefnoen, Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot, komen nu naar het theater met hun rake, herkenbare en soms confronterende sketches, songs en scenes. Aangevuld met de dames Kiki van Deursen en Sanne Franssen.

In de voorstelling zijn het vooral de soort scenes zoals we ze goed kennen uit 16 seizoenen Koefnoen maar met nieuw materiaal. Sterk aangezette vooroordelen in het LGHBTAIVD thema, het schuren tegen de ‘waarom-niet’ discussie met een minisinterklaas en natuurlijk de woordgrappen, zo sterk aangezet dat je hem mijlenver aanziet komen. En dan toch moet je er om lachen. En soms zit de grap in een hele kleine tekstnuance, timing van de ‘punchline’ of in het harde, rake, dat eigenlijk niet kan en je er dus maar om lacht of minstens moet grinniken. Het publiek blijft ook niet ongeschonden en wordt regelmatig betrokken bij wat er op en om het podium afspeelt. Het tempo ligt hoog, de snelverkledingen zijn gewoon niet bij te houden. In gedachten houdend dat deze voorstelling op tour gaat, denken wij ons zo in dat er letterlijk geen voorstelling hetzelfde zal zijn.


Naar onze mening had er wel net een song meer in het programma gemogen, om als publiek even achterover te mogen zakken en bij te komen. Muzikaal leider en verantwoordelijk voor de arrangementen is Jeroen Sleyfer, met (voor ondergetekende) als hoogtepunt de geschiedenis scene waarin Paul en Owen uit een schilderij stappen. Niet alleen geweldig in staging neergezet maar ook qua choreografie (door Chiara Re) een ‘kunst’werk! Hoewel elk talent (er bestaan geen kleine rollen alleen kleine acteurs, of was het nu andersom) zijn waardevolle bijdrage heeft, wijzen wij toch Jeremy Baker als ster van de avond aan. Subliem in tekstverwerking,(dat ging nog niet altijd bij iedereen even soepel) timing on point, en als Nesrin’s met haar slettalk alleen al, is zijn bijdrage musicalaward-waardig.
Wie van Koefnoen tv hield moet zeker gaan kijken en elke liefhebber van satire komt ook zeker weten met een grinnik en een glimlach thuis na een avondje Koefnoen live!

Tot aan februari 2023 gaat Koefnoen Live door Nederland. Kijk op www.koefnoen.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen