Dromen komen uit, als je er in durft te geloven. Die boodschap straalde afgelopen weekend van het podium in de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’. De jeugd van Theaterschool Teylingen nam jong én oud mee op een muzikale reis in diverse stijlen. 

De grote, kleurrijke familieshow, gebaseerd op het bijbelverhaal van Joseph, werd overtuigend gespeeld met een cast van maar liefst 50 jongeren tussen 8 en 21 jaar.

Joseph, de zoon van Jakob, heeft levendige dromen die de toekomst voorspellen. Zijn jaloerse broers verkopen hem als slaaf en na een lange reis belandt hij in de gevangenis in Egypte. De getalenteerde Benjamin Jas imponeerde in deze rol met sterk spel en uitmuntende zang. Met het nummer ‘Sluit alle deuren maar’ bezorgde hij de bezoekers menig kippenvelmoment. Ook Manon Verbaan maakte grote indruk in haar rol van vertelster van het verhaal. Met haar ruime ervaring bewoog zij zich heel natuurlijk over het toneel. Ze nam haar schoolklas – de jongste jeugd van de theaterschool – mee in het verhaal en zong ondertussen de sterren van de hemel.

Het was een bruisend musicalspektakel met prachtige kostuums, met een positieve afloop als Joseph zich herenigt met zijn vader en elf broers. Deze speelden op hun beurt zeer overtuigend. Annemieke van der Ploeg: “Het is een luxe dat we deze mannenrollen binnen onze eigen gelederen kunnen bezetten, dat is echt wel bijzonder.” De diverse muziekstijlen die componist Andrew Lloyd Webber heeft toegepast, werden door het publiek enorm gewaardeerd. Lichtontwerper Ronald Dirkmaat belichtte het minimalistische decor en het schouwspel op sublieme wijze.

Tussen hoop en vrees vonden de afgelopen maanden de voorbereidingen plaats. Op 11 november pakten zich donkere wolken boven het project samen toen het ernaar uitzag dat theaters dicht zouden moeten. De opluchting was groot toen bekend werd dat theaters buiten schot bleven. Regisseur Patrick Norman de Ridder: “Als we nu weer op non-actief waren gezet, zou dat echt dramatisch zijn geweest. We hebben hier zó lang en intens naar toegeleefd, iedereen snakte ernaar om weer eens het podium op te mogen.” En dat was te merken, want de energie spatte er vanaf en leidde tot staande ovaties van de ruim 650 bezoekers.

Foto’s: Monica Stuurop