Al een paar jaar krijgen afgestudeerde studenten muziek- en musicaltheater de kans om op hoog niveau een vervolgopleiding te volgen. In Silvaplana in Zwitserland kunnen zij werken aan hun carrière tijdens Musical Campus 3303. De top van de huisberg Corvatsch reikt tot 3303 meter de lucht in, de hoogte geeft de campus zijn naam. En ook de jonge talenten, wiens individuele begeleiding de Musical Campus zich tot doel heeft gesteld, willen de lat hoog leggen. De kandidaten moeten allemaal afgestudeerd zijn en/of al een paar jaar werkervaring hebben. Ze schrijven zich in en worden dan via filmpjes en cv’s geselecteerd. Het eindigde gisteravond met een gala-avond op het plein met een fantastisch 6-koppige band.

Masterclass voor musicalartiesten

De zesdaagse masterclass voor musici omvat naast diepgaand specialistisch onderwijs in acteren, zang en interpretatie een ondersteunend programma met specialistische colleges. Het doel van de cursus is de verdieping van talenten op het gebied van zang en acteren en een actieve uitwisseling met experts. Het hoogtepunt van de campusweek is het openluchtconcert “not dal musical” op de Plazza dal Güglia, waar de deelnemers, begeleid door een live band, de liedjes waaraan ze hebben gewerkt presenteren voor een publiek. De Musical Campus is de enige in zijn soort in het Duitstalige gebied.

De gerichte promotie van kunstenaars, vooral aan het begin van hun professionele carrière, is cruciaal. Daarom richt de Musical Campus zich op jonge aanstormende artiesten die na hun musicalstudie nog in de kinderschoenen staan. De partner van de Musical Campus 3303 is Theater St. Gallen. Als enige musicalproducent in Zwitserland (Wüstenblume, Matterhorn, Artus – Excalibur en nog veel meer) kan het theater een aansluiting op de praktijk garanderen en beschikt het over een uitstekend netwerk en professionele knowhow. Zo kan zij de Musical Campus op lange termijn ondersteunen.

Docenten

Behalve dat alle belangrijke dirigenten uit Wenen en Hamburg lesgeven, is er ook een Nederlands team docenten. Edward Hoepelman, Katrien Verheijden en Ingrid Zeegers ( A Way of Singing ) zijn drie zangdocenten die normaliter op Fontys lesgeven.

De bron van A Way of Singing is Edward Hoepelman. Zijn ervaringen als zanger en zijn lot getroffen te worden door een spasme van de aanhechtingspieren aan de stembanden, hebben ervoor gezorgd dat hij op zoek is gegaan naar oplossingen binnen de bestaande stemmethodes. Hij heeft zich met volledige overgave en passie gestort op het lesgeven wat geleid heeft tot een unieke visie en werkwijze op het ontwikkelen van de vocale mogelijkheden van zangers. Zijn zangers intuïtie en rotsvast geloof in het unieke geluid van elke stem heeft het resultaat opgeleverd dat iedere zanger zijn instrument leert kennen en hierop kan vertrouwen. Hij is altijd benieuwd om een stem te leren kennen en te kunnen ontwikkelen. Edward en zijn team inspireren en motiveren de zanger om verdieping te zoeken en zijn of haar stem tot klinken te brengen.

Foto’s: Edward Hoepelman