Maandagavond begonnen de afstudeervoorstellingen aan de Fontys Hogeschool Muziektheater in Tilburg nadat Noa en Jannes al eerder waren afgestudeerd, was het nu de beurt aan Iris Spies en de tweeling Mats en Ward van Klinken.

Iris Spies – De Leven

Iris begon met haar zelfgeschreven voorstelling ‘De Leven’ dat ze samen speelde met Winter Twilt en Mick Westerhout. De regie was in handen van Ad Knippels en de choreografie was van Ryk Helle. Iris werd begeleid door de band met muzikaal leider Neil Foreman en muzikanten Tim Ros en Sietse Bijvelds.

Iris speelde een voorstelling over een dystopische samenleving waarbij edereen dezelfde kansen lijkt te krijgen. Om dat te doen, worden ze gedurende hun jeugd als het ware opgesloten in een omgeving waar iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt om er zo zorg voor te dragen dat iedereen dezelfde kansen heeft. Om daarvoor te zorgen, moet iedereen dezelfde lessen volgen en vaardigheden leren om zich daarna te kunnen ontplooien. Je moet je echter wel aan de regels houden, maar wat gebeurt er als je erachter komt dat niet alles zo eerlijk gaat als je denkt? Dat je niet dezelfde kansen krijgt? Als je dan jouw stem laten horen en het onrecht wilt aanpakken?

Iris beschikt over een geweldige stem met een gouden rauw randje. Ze speelde een mooie voorstelling. Iris bewijst over veel durf te beschikken en vertelde op een mooie wijze het verhaal. Deze voorstelling zou zo op De Parade of in tapastheater Scala kunnen spelen en dan volle zalen trekken.

Mats en Ward van Klinken – Broos

De volgende waren Mats en Ward van Klinken die het verhaal van een illustere tweeling vertelde, Kain en Abel, de twee zonen van Adam en Eva die net uit het paradijs waren gestuurd.

Mats en Ward werden tijdens hun voorstelling geregisseerd door Daniel Cohen die ook deze prachtige voorstelling schreef. Mats en Ward werden begeleid door de band met muzikaal leider Neil Foreman en muzikanten Tim Ros, Ricardo de Wolff en Sietse Bijvelds. De choreografie was van Peter van Dosselaer.

De tweeling Kain en Abel worden geboren als zonen van Adam en Eva waarbij Adam zich heeft ontwikkeld tot een succesvol zakenman en bezig is met de Eden Tower die moet reiken tot de hemel waarbij hij zijn vrouw verwijt dat zij ervoor heeft gezorgd dat ze uit het paradijs zijn verdreven.

De broers groeien op en de gebruikelijke ruzies en meningsverschillen ontstaan, maar zoals vaak liggen liefde en haat vlakbij elkaar en zo ook bij deze broers die zielsveel van elkaar houden. Haast iedereen kent het verhaal van Kaïn en Abel en ook in deze voorstelling komt Abel om als de zwakkere van de twee broers. Het feit dat deze voorstelling door een tweeling wordt gespeeld, geeft een extra lading en raakte het publiek. Mats en Ward zijn ware artiesten die elk aspect van emoties weten te vinden en staan garant voor een lach en een traan waarbij hun timing in hun spel spot on is. Voeg daarbij hun geweldige stemmen en deze twee mannen kunnen met deze voorstelling zo het theater in, want in Broos zit werkelijk alles wat een mooie muziektheatervoorstelling nodig heeft.

Iris, Mats en Ward hebben de lat hoog gelegd voor de rest van de klas, maar wij hebben alle vertrouwen erin dat ook zij zullen knallen tijdens hun examenvoorstelling. Dit was pas de eerste dag van de week waarbij wij helaas van deze studenten afscheid moeten nemen maar waarbij we hopen dat we hen weer terugzien in een masteropleiding of in het theater. Wij kunnen in elk geval niet wachten.