Gisteravond ging in theater ‘Het Park’ in Hoorn ‘Huisvrouwen bestaan niet’ van Rep Entertainment in première en geen betere timing dan tijdens het jaarlijkse Nationaal Theaterweekend.

Het Park opende overdag al haar deuren voor een open huis (met gratis entree). Bezoekers konden op de foto in één van de speciaal gebouwde theatrale (instagramwaardige) sets tijdens de ‘Your Stage Fototour’. En voor de wannabe influencers was er een workshop te volgen: ‘Fotograferen met uw smartphone’. Ook het lokaal talent liet van zich horen; in de foyer verzorgden leden van  musicalvereniging Westend, (Laura Verdonschot & Jos Neuvel, Lotte Laan, Barney Willemse en Marit Schoonbeek) optredens. In de zonnige ‘Tropicana foyer’ dompelde het publiek zich letterlijk onder in een kleurrijke wereld en kon je genieten van een overheerlijke roze suikerspin, smoothie of hotdog. 

Als kers op de taart kon je dan ’s avonds naar de première van het nieuwste product van REP Entertainment ‘Huisvrouwen bestaan niet’. Een bomvolle zaal met publiek dat dankbaar gebruik had gemaakt van het Theaterweekend aanbod.

De succesvolle bioscoopfilm Huisvrouwen Bestaan Niet was ooit gebaseerd op de theatervoorstelling ‘De huisvrouwmonologen’ en kent nu een (nieuwe) theatrale versie. De voorstelling is geïnspireerd op de columns van Sylvia Witteman. Richard Kemper en Geert Lageveen bewerkten het script voor het toneelstuk van Rick Engelkes Producties.

REP Entertainment (voorheen Rick Engelkes Producties) werd in 2000 opgericht door Rick Engelkes (bekend van o.a. GTST). Tot 2010 produceerde Rick Engelkes hoofdzakelijk lifestyle programma’s maar sinds 2010 ligt de focus op ‘storytelling’ waarbij de doelgroep centraal staat. Een van de voorbeelden hiervan is Opvliegers: de vriendinnencomedy, die speciaal ontwikkeld is voor de 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. En met ‘Huisvrouwen bestaan niet’ richt men zich tot de huisvrouw in verschillende leeftijdscategorieën.


In de komedie maak je kennis met drie vrouwen :
Gijsje, gespeeld door Anouk Maas, is een jonge, ambitieuze vrouw met behoorlijk smetvrees, die niks liever wil dan zwanger worden. Haar huishouden is behoorlijk op orde en haar vriend Jasper behoorlijk saai. Grappige momenten van Anouk zijn vooral tijdens haar onderzoek onder het publiek over het verschonen van het beddengoed. Anouk is ook duidelijk de zangeres van de drie en laat goed van zich horen.

De oudere relaxte slordige (half)zus Marjolein (Rian Gerritsen), is getrouwd en heeft drie kinderen. Door een behoorlijke sleur in haar huwelijk met Huib gaat ze voor avontuur met schoolvader Thijs. Rian bewijst ook nu weer haar komische timing nog niet kwijt te zijn en levert de meest komische momenten wanneer ze een tirade houdt over het scheren van de vrouwelijke delen.

Als laatste is daar ook nog de extravagante, bohémienne moeder Loes gespeeld door Lieneke le Roux. Behoorlijk vrij gevochten, foute mannen, toeslagenfraude en gokverslaving typeren deze vrouw die niet verder komt dan ‘alles komt goed’. Lieneke is de rustige toon in de voorstelling, en probeert enigszins de rode draad in het verhaal te houden. Echter is het ‘storytelling’ in deze voorstelling minder zichtbaar. Er mist een verhaal, we zien vooral op zich staande scenes en schijnbaar is de huisvrouw van vandaag de dag erg ‘woke’ en moet er vreemd gegaan worden om het leven aan te kunnen, aangezien alle drie de dames hierin hun ervaringen delen.

Ook binnen de scenes is het soms niet te volgen, zo begint het met een weekend naar Portugal maar zit je een seconde later in een Do it Yourself reclameblok.
Al met al drie zeer komische talenten maar met matig verhalend materiaal. Niettemin zat de zaal vol met goedlachse dames en een enkele heer wat de sfeer er niet minder om maakte waardoor je toch na ongeveer vijf kwartier met een glimlach en een grinnik weer huiswaarts keert.

‘Huisvrouwen bestaan niet’ is nog tot in mei te zien in diverse theaters in Nederland. Kijk op https://repentertainment.nl/voor locaties en kaarten.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen