Je hoort zachtjes in de verte jazz muziek, er druppelt regen op een tentdoek, er wordt een verhaal vertelt in de klokkenwinkel, maar ook klinkt ineens meditatieve muziek, overal gebeurt er wel iets om je zintuigen te prikkelen en je aandacht te pakken op de 4000m2 van Hotel Wonderland. Een hotel vol wonderen waar je tussendoor lekker eet en drinkt, maar een hotel wat je bovenal onderdompelt in de verhalen van 12 bewoners.

Pan, de bewaarder van het Hotel, heeft al zo lang ze zich kan herinneren de taak om gasten te begeleiden in hun reis. Dat doet ze als schaduw, als gedaanteverwisselaar. Ze toont zich aan gasten als de persoon die ze op dat moment het meest nodig hebben. Hun moeder, hun vriend, hun verloren liefde… Pan leeft voor anderen, maar verliest daardoor zichzelf. Ze wordt eenzaam en besluit om de situatie naar haar hand te zetten. Ze pakt de zandloper van één van haar gasten en zet de tijd stil. Er gebeurt niets. Ze stopt er nog één, en nog één. Weer niets. Uiteindelijk stopt ze de tijd voor 11 gasten: zij blijven en hoeven geen keus meer te maken. Het zijn Bewoners geworden. Gevangen in een tijdloze ruimte, zonder urgentie om te kiezen. Langzaam maar zeker begint Pan de gevolgen van haar acties in te zien. Als de Bewoners hier te lang blijven, komen ze nooit meer naar buiten. Pan realiseert zich dat ze zich moet verzoenen met haar lot en de rol moet accepteren die ze te vervullen heeft. Ze besluit om de tijd weer te laten lopen en er alles aan te doen om haar Bewoners en gasten te helpen een keuze te maken. Tussen ‘the known’ en ‘the unknown’, om zo het Hotel te verlaten en hun leven te vervolgen.

 

Als gast in Hotel Wonderland kom je overal de bewoners tegen in het Hotel. Ze nemen je mee in hun verhalen, soms vragen ze je iets, dansen ze met je of verwonderen ze je.

Hotel Wonderland is een hotel waar het decor prachtig is en doet verbazen. Je kan klimmen in een boomhut, tot je schoenen uit doen in een roze poezenhuis, zitten in oude Volvo’s en met een bewoner mee in een doorzichtige dome waarin een kampeerplek is gecreëerd. De makers van het hotel zijn volledig ‘out of the box’ gestapt om de gasten volledig onder te dompelen in een wonderlijke wereld door middel van licht, geluid en spel. Het voelt alsof je achter het konijn aan de wereld van Alice in Wonderland instapt, overal kom je via speciale gangen wel iets nieuws tegen. Door de grootsheid van het hotel kan je lang niet alle bewoners volgen, ze verplaatsen zich steeds weer. Soms loop je even mee of volg je een andere bewoner die je ineens tegenkomt op je weg. Volgens de makers van het hotel beleef je als gast ongeveer 10% van alles wat er gebeurt. Toch is dat niet erg, je kan zelf je eigen ervaring creëren en meelopen met de bewoner waar jij je fijn bij voelt of kiezen voor een andere route. Dit maakt het hotel voor elke gast uniek.

Doordat je onderweg wordt verwend met heerlijke (inbegrepen) hapjes van de chef en je eigen weg kan kiezen heerst er in Hotel Wonderland een relaxte sfeer. Het is interessant en toch ook grappig om te zien hoe groepen gasten met een glas wijn in de hand en een soort kindse speelsheid en enthousiasme de bewoners op de voet volgen om niks te willen missen van hun verhalen. Er komt ineens een geïntrigeerde Alice in iedereen naar boven.

Wil je ook je voelen als Alice, check dan in als gast in Hotel Wonderland? Nog tot het eind van dit jaar op elke vrijdag, zaterdag en zondagavond zijn de deuren van het hotel geopend.

Voor meer informatie of het reserveren van kaarten klik hier.

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Hotel Wonderland