Gisteren was het dan de tweede dag van de afstudeervoorstellingen van de studenten aan de Fontys Hogeschool Muziektheater in Tilburg. De studenten leven wekenlang toe naar deze dag en dan is het moment suprême daar om te laten zien en horen wat ze kunnen aan de examencommissie die bestaat uit mensen uit het werkveld en docenten.

Esmee Joanna en Larissa Boersma – Stuck With You

Dit keer was het de beurt aan Esmee Joanna van Oostende en Larissa Boersma. Met tegenspel van Niek de Laat en onder regie van Michelle van Daalhoff en met begeleiding van Steven van Gool op de vleugel. 

De voorstelling van Esmee en Larissa gaat over een Siamese tweeling die samen door het leven gaat. De twee vrouwen lijken voor altijd aan elkaar verbonden en worden afgewezen door hun moeder en verkocht aan een vrouw die hen uitbuit. Daisy en Violet Hilton staan daarna als hoofdact in een freakshow in de jaren ’20 en dromen van een beter bestaan. Onderdrukt door een harde en gewelddadige spreekstalmeester, verlangt de tweeling steeds meer naar een leven van roem, rijkdom en romantiek. De twee vrouwen vechten voor hun bestaan, maar ook tegen elkaar want ook al zijn ze aan elkaar gebonden, toch hebben ze hun eigen identiteit. Als blijkt dat ze toch van elkaar gescheiden kunnen worden, grijpen ze die kans.

Esmee en Larissa vertellen hun verhaal op boeiende en intrigerende wijze waarbij zang, dans en spel samenkwamen. Beide karakters worden mooi gespeeld waarbij de een uitbundig is en de ander ingetogen is.

Esmee zal binnenkort gaan spelen in een komedie met Arijan van Bavel met de titel  ‘Oh Buurman wat doet u nu Revue’.

 

Neel Hannes – Punt aan de lijn

De volgende die mocht spelen, was Neel Hannes die samen met Lotte Stevens zijn voorstelling ‘Punt aan de lijn’ op de planken bracht. Zij werden op de piano begeleid door Koos van den Brakel en geregisseerd door Ief Dams.

Neel vertelde het verhaal van de Antonio Santi Giuseppe Meucci die de oorspronkelijke uitvinder was van onder andere de telefoon. Meucci kreeg grote problemen; hij had erg weinig geld en sprak geen Engels. Toen zijn vrouw voor een deel verlamd raakte, maakte hij een telefoonsysteem door het hele huis. Meucci probeerde jarenlang geld te krijgen, zodat hij zijn uitvinding verder kon ontwikkelen. Toen hij in het ziekenhuis lag, moest zijn vrouw wel zijn uitvindingen verkopen om aan geld te komen. Alexander Graham Bell ging met zijn uitvinding aan de haal en staat nu vooral bekend als uitvinder van de telefoon, terwijl het Meucci was die de telefoon bedacht. 

De liefde tussen deze man en vrouw wordt ontroerend en heel kwetsbaar neergezet door Neel en Lotte met een prachtige kwetsbare chemie die beiden geheel in zich hebben.  Zoals op de affiche staat geschreven; ‘Zonder communicatie is er niets anders dan stilte, en die stilte kan oorverdovend lang duren. Iets dat klinkt als een klok en in deze samenleving in de kakofonie van zogenaamde sociale media toch stil kan zijn.

Neel speelt zijn voorstelling innemend en weet menige gevoelige snaar te raken, maar weet toch ook menig komisch moment te pakken en in samenspel met Lotte Stevens. Neel had zijn stuk grotendeels zelf geschreven, inclusief veel liedteksten.

Neel en Lotte zijn binnenkort te bewonderen in Jeanne d’Arc.