Vandaag waren wij in het DeLaMar Theater om een kijkje te nemen bij de nieuwe productie van Opus One, Falsettos. Wij spraken in de kleedkamer met twee van de castleden, Ad Knippels en Job Greuter en zagen en hoorden hen samen met Brigitte Heitzer en Joy Wielkens een voorproefje geven.  William Spaaij en Julia Herfst ontbraken helaas. De inleiding werd verzorgd door regisseur Koen van Dijk.

Broadway

Falsettos ging in 1992 in première op Broadway en werd genomineerd voor maar liefst zeven Tony Awards, en won de awards voor het beste script en de beste muziek.

De musical werd in 2016 opnieuw opgevoerd op Broadway met in de hoofdrol Christian Borle en Andrew Rannells. Falsettos werd door critici geprezen om zijn melodische composities, humor, karakterontwikkeling en positieve weergave van niet-traditionele gezinsstructuren.

Falsettos

Falsettos vertelt het verhaal van een joodse ‘modern family’ in New York begin jaren 80. Marvin leeft onder één dak met zijn ex-vrouw Trina, zijn zoon Jason én zijn nieuwe vriend Whizzer. Marvin is als homo uit de kast gekomen, maar is bij zijn gezin gebleven. Als dan ook nog de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw intrekt, leidt dat tot pijnlijk-komische confrontaties. Marvins zoon Jason besluit dan dat hij zijn Bar Mitswa niet wil vieren. Zeker niet wanneer Whizzer een vreemde ziekte krijgt die vooral homoseksuele mannen lijkt te treffen. Dan krijgt de viering van Jason’s volwassenwording alsnog een onverwachte wending.

Falsettos is de muzikale autobiografie van William Finn (tekst en muziek). Het ‘book’ van deze musical is van James Lapine, vooral bekend van zijn samenwerking met Stephen Sondheim (Into the Woods en Passion). De regie en vertaling van Falsettos zijn in handen van Koen van Dijk. Falsettos wordt gemaakt in nauwe samenwerking met DeLaMar Theater.

Meer informatie vind je hier.

Foto’s: Mariska Steenbergen
Video (volgt later) en verslag: Rob de Haan

Lees ook:
Broadwaymusical Falsettos komt naar Nederland