Judith Boesen en Sterre Verschoor studeerden vorig jaar af aan Codarts Muziektheater. Normaal gesproken doe je dat met een Theatraal Concert, maar vanwege Corona kon dat helaas niet. Toen ontstond het idee om samen een voorstelling te gaan spelen. Door alles wat in de wereld gebeurde, waren ze het vertrouwen in de mensheid een beetje kwijt. Soms begrepen ze echt niet waarom mensen een bepaalde keuze maakten. Ook het boek ‘Alle mensen deugen’ was de basis voor deze voorstelling. Dit gebruikten ze voor hun indrukwekkende voorstelling ‘Bloos’, die in het prachtige decor van Landgoed Calorama plaats vond.

Bloos

Mens, weet jij dat jij de enige soort bent uit het hele dierenrijk die kan blozen? In een tijd waarin de wereld haast aaneengesloten wordt opgeschud en we constant geconfronteerd worden met elkaars lelijkste kanten, is de neiging om de hoop in de mensheid te verliezen groot. We lijken steeds verder van elkaar verwijderd te raken. Vanuit een verlangen naar samenzijn en compassie ontstond Bloos; een oproep om te durven blozen. Mensen die blozen laten merken dat ze geven om wat anderen van hen denken. Dat schept vertrouwen, waardoor we beter samen kunnen werken. En laat dit nu precies onze grootste troef zijn: verbinding maken met anderen. In de muziektheatervoorstelling Bloos duiken we in het leven van twee jonge vrouwen die lijnrecht tegenover elkaar staan. De ene deelt ongefilterd haar gevoelens en emoties met de wereld, en de ander doet er alles aan om haar emoties te verbergen en niet te hoeven blozen.

Judith en Sterre speelden een mooie voorstelling. Je leefde echt met deze twee jonge vrouwen mee. De entourage was sprookjesachtig en de muziek van Pepijn van den Berg maakte de voorstelling nog krachtiger. Locatietheater biedt daarnaast ook heel veel mogelijkheden zoals het meertje met een klein eilandje waarin Sterre en Judith ook meteen de mogelijkheid zagen om een bootje in hun voorstelling te passen. Dat het weer dan een onvoorspelbare factor is, bleek toen deze vrouwen op vrijdag in de regen hun voorstelling speelden, wat volgens hen ook wat toevoegde.

De nieuwe wereld zomer

De voorstelling was onderdeel van ‘De nieuwe wereld zomer’ en vindt plaats op het Landgoed Calorama, een particulier landgoed in het centrum van Noordwijk Binnen. Het publiek volgde eerst een kunstroute op het landgoed, waar jonge én gevestigde kunstenaars, professionals, studenten en amateurs hun beeldende kunst exposeren. Men eindigde op een locatie op of rond het landgoed waar de voorstellingen uitgevoerd werd. Het publiek kreeg bij de kleinschalige coronaproof ontmoetingen (ca. 30 personen) de tijd en de ruimte om kunst, natuur, klanken én elkaar offline te ontmoeten in een natuurlijke omgeving. Een geweldig initiatief.

Concept en uitvoering: Judith Boesen en Sterre Verschoor
Coaching: Anouk Beugels
Muziek: Judith Boesen, Sterre Verschoor en Pepijn van den Berg

Volgende week is er nog een voorstelling in de serie De nieuwe wereld zomer te zien. Kijk voor meer informatie op https://www.kunstklank.nl