Vanmiddag waren we te gast bij de eindvoorstellingen van de MusicAllFactory Volwassenen – en wat een ervaring was het! Onder de overkoepelende titel ‘Dreiging & Droogte’ presenteerden de studenten twee krachtige, inhoudelijk sterke musicals die zowel ontroerden als verrasten. Voeg daarbij de samenwerking, passie en talent en het is de formule voor een succesvolle voorstelling.

Dreiging

In Dreiging werd het publiek meegenomen naar het Berlijn van begin jaren 30. De voorstelling wist op indrukwekkende wijze de overgang van losbandige vrijheid naar onderhuidse angst en politieke verstikking voelbaar te maken. De Kit Kat Klub was aanvankelijk een bruisend oord vol glitter, glamour en flamboyante figuren – maar al snel begon de façade te barsten.

De choreografieën waren strak en theatraal, en ondersteunden niet alleen de sfeer, maar ook het verhaal. Er was constant beweging, met ensemblescènes die visueel rijk waren zonder rommelig te worden. Ondanks de beperkte wekelijkse repetitietijd oogde het geheel professioneel en gecoördineerd.

De liefde die opbloeit tussen Frau Schneider en Herr Schultz wordt mooi, integer en breekbaar gespeeld. Een verhouding die door de druk van de nazi’s en de Jodenvervolging stuk loopt omdat Herr Schultz joods is.  Liefde en verdriet volgen elkaar snel op.

Sally Bowles werd met een rauwe kwetsbaarheid neergezet. Haar zang was krachtig, haar spel gelaagd: flirterig, eigenzinnig, maar met een onderliggende onzekerheid die steeds meer naar de oppervlakte kwam. De Emcee was misschien wel het meest gelaagde personage van de avond: charmant, speels, dreigend en duister tegelijk. Zijn interactie met het publiek, zijn aanwezigheid in scènes waar hij zogenaamd ‘buiten het verhaal stond’ – alles klopte. Er zat continu spanning in zijn spel, alsof hij meer wist dan wij, het publiek. Een meesterlijke rol.

Ook de rest van de cast blonk uit. Zowel in kleinere solo’s als in groepsscènes werd nergens ingezakt of verloren gegaan in de massa. Elk personage had een doel, een houding, een verhaal. Dat maakte het geheel authentiek en geloofwaardig. De opbouw van de voorstelling was goed gedoseerd. Het laatste deel – waarin de dreiging concreet wordt en het leven in Berlijn zichtbaar verandert – hakte erin, mede dankzij een sobere maar effectieve regie en ijzersterk acteerwerk.

Rolverdeling:

Emcee – Bart van Broekhoven (4e jaars)
Sally Bowles – Kim Matthieu (4e jaars)
Fraulein Schneider – Elke Wyckmans (4e jaars)
Clifford Bradshaw – Guus Cappon (3e jaars)
Herr Schultz – Mathijs Zuidema (3e jaars)
Frau Kost – Sanne Pronk (3e jaars)
Lulu – Tara Bos (3e jaars)
Rosie – Jemijn de Coo (3e jaars)

Ensemble:
2e jaars: Koosje Bunnik, Rick Klompenhouwer, Thijme Lee, Desi Saly, Lea Sussmann
1e jaars: Diede de Coo, Dyonne Fransen, Chantal Grondman, Lieke Haans, Jimke Herrmann, Vivian de Laat, Lotte Nijp, Lotte Prins, Plien Spe

Akte 2: Droogte

Na een korte pauze bevonden we ons in een compleet andere wereld: de bizarre dystopie van Droogte. Een wereld waar plassen geld kost, waar machtsstructuren absurd en toch herkenbaar zijn, en waar rebellie op onvoorspelbare manieren ontstaat. De voorstelling kreeg een eigen draai en karakter door scherpe timing, veel flair en een knappe balans tussen satire en oprechte emotie.

Bobbie Goud was de morele spil van het stuk. Zijn vertolking was sympathiek, oprecht en energiek – een echte publieksfavoriet. Zijn revolutie voelde niet alleen logisch, maar ook inspirerend. Gewoon Eefje was verrassend sterk in zowel haar humor als haar emotionele momenten. Ze wist haar personage boven de karikatuur uit te tillen en gaf haar een menselijkheid die raakte. Agent Knuppel was heerlijk absurd, met strak fysiek spel, perfecte timing en een flinke dosis droogkomische humor. Lot Kleinhart, de vrouw in eerste instantie verwende naïeve vrouw die verliefd wordt op Bobbie Goud en liefde laat prevaleren, speelde haar rol met overtuiging, vocale kracht en scherpe expressie. Haar spel en présence maakten haar tot een geduchte tegenstander van de ‘helden’. Winnie Grijpstuiver, de assistent van mijnheer Kleinhart, is een vrouw die later tot inkeer komt als haar geheim dat ze al die tijd heeft bewaard naar boven komt.  De andere hoofdrollen en het ensemble erg goed en het vermelden meer dan waard.

Opvallend waren de choreografieën: dynamisch en met veel groepsbeweging. Sommige scènes verwezen subtiel naar andere bekende musicals. Het werkte als slimme ironie, passend bij de zelfbewuste stijl van de voorstelling. Wat Droogte vooral knap maakte, was hoe de cast het publiek wist te betrekken bij een verhaal dat op het eerste gezicht absurd is, maar bij nadere beschouwing pijnlijk actueel. Thema’s als uitbuiting, kapitalisme, machtsmisbruik en burgerlijke ongehoorzaamheid werden intelligent verwerkt in tekst, muziek én beweging.

Rolverdeling:

Bobbie Goud – Niek de Laat (4e jaars)
Lot Kleinhart – Noa Zimmerman (4e jaars)
Winnie Grijpstuivers – Samantha Lensink (4e jaars)
Agent Knuppel – Ylva van Putten (3e jaars)
De Naamloze Agent – Cynthia Martens (3e jaars)
Jozef Goud/Helma Hakmes – Jasmijn Boerema (3e jaars)
Gewoon Eefje – Fabiënne Sandee (3e jaars)
Reinhard Kleinhart – Milan Adegeest (3e jaars)

Ensemble:
2e jaar: Mara Bellens, Cathia Borst, Bradley Braafhart, Naomi Bras, Elies van, Dijck, Eva van Horssen, Kristie Koehof, Romée Kuijten, Juliët Visser
1e jaar: Martina Anwar, Teun Banté, Melissa de Feijter, Charlotte de Jong, Dana, Mensink, Marit Meulendijks, Laani van Mulken, Carmen van der Poel, Lars Vloemans

Muzikale begeleiding – meer dan achtergrond

In beide voorstellingen speelde het live orkest een cruciale rol. De muziek – onder leiding van Marnix Wetzer – was nooit slechts begeleiding, maar eerder een karakter op zich. In Dreiging bracht de muziek de decadentie van het interbellum tot leven: rauwe jazz, zwoele walsen, en ondertonen van naderend onheil. In Droogte werd de muziek juist ritmisch, robuust en hoekig – perfect passend bij de vervreemdende wereld op scène.

Met Dreiging & Droogte leverden de studenten van de MusicAllFactory Volwassenen een indrukwekkende dubbele voorstelling af. In beide acts was zichtbaar hoeveel werk, talent en liefde er in het maakproces is gestoken. Van de sterke rollen van Sally en de Emcee tot het krachtige drietal Bobbie, Eefje en Knuppel: elke speler droeg bij aan een gelaagd, professioneel en meeslepend geheel.

Dat dit tot stand kwam met slechts vier uur les per week gedurende het hele schooljaar is haast niet te geloven. De toewijding, het plezier en het vakmanschap straalden van het podium.

Een diepe buiging voor de hele cast, crew, docenten en het creatieve team. Deze eindvoorstellingen waren niet alleen een bewijs van muzikaal en theatraal talent, maar ook van lef, visie en collectieve kracht.

De vierdejaars, Bart, Kim, Elke, Niek, Noah en Samantha zijn met deze voorstelling afgestudeerd. Een voorstelling waar ze met heel veel plezier op terug mogen kijken als einde van hun studie. Wij mochten getuige zijn van geweldige voorstellingen de afgelopen jaren.

Regie

‘Dreiging’ – André van Hest
‘Droogte’ – Michelle van Daalhoff

Band

Tom Dicke – Piano & muzikale leiding
Marnix Wetzer – Toetsen & muzikale leiding
Lucas Beukers – Bas
Teun Beurskens – Multistrings ‘Dreiging’
Simon Emmen – Trombone
Sebastian Ohm – Multireed
Fons Toonen – Drums

Docenten/creatives

André van Hest – Regie en bewerking ‘Dreiging’
Tom Dicke – Muzikaal leider en arrangementen ‘Dreiging’
Michelle van Daalhoff – Regie en bewerking ‘Droogte’
Marnix Wetzer – Muzikaal leider & arrangementen ‘Droogte’
Annefloor Imhoff – Choreograaf ‘Dreiging & Droogte’
Jorien Dercksen – Assisten Choreograaf ‘Dreiging & Droogte’
Rik van de Rijdt – Vocal Coach ‘Dreiging & Droogte’
Anne-Marijn Smulders – Vocal coach ‘Dreiging & Droogte’

Techniek

Mark van der Meulen – licht
Frans Vermast, Klundert AV – geluid
Productieleiding Gioya van Rees
 
Meer informatie over de MAF vind je op https://www.factorium.nl/musicallfactory