TG De Klassieken (voorheen Theatergroep Mangrove) is een theatergezelschap uit Rotterdam. Een voorstelling van De Klassieken is naar eigen zeggen ‘als een avondje Netflix: rauw, spannend en echt’. Ze willen de klassieke werken van Shakespeare, De Grieken, Tsjechov en al die anderen laten voortbestaan, maar wel op eigen wijze. Met hun wortels in Rotterdam en de verbinding met Rotterdam als één van de belangrijkste kerndoelen, hecht het gezelschap veel waarde aan inclusiviteit en het daarmee een afspiegeling van de stad zijn. Als niet Rotterdammer bij deze première zijn, voelde dan ook zeer speciaal ;). In het Lab 2|9|3 in Delfshaven ging ‘Dieven van de Koopgoot’ in première.
Dieven van de Koopgoot heeft als basis de klassieker Oliver Twist van Charles Dickens. De hoofdpersoon, Oliver Twist, is een weesjongen door wiens ogen men het harde leven in Londen rond 1830 bekijkt. In de voorstelling gaat het over de jonge Otis (Kwint Stukker) die nadat hij zijn ouders verloor, na het zoveelste pleeggezin alleen aan komt in Rotterdam. Daar wordt hij overgehaald door leeftijdsgenoten, Vos (Jannes Coessens), Storm (Benita Bocoum), Kien (Rowell Molema) en de koekjes liefhebbende Fee (Rositha Rikkers) die ook op straat zwerven om lid te worden van de kleurrijke straatbende van Fijs (Aron Elstak). Eenmaal in de bende wordt hij overspoeld door alle dynamiek van de stad en het bendeleven. Hij lijkt ten onder te gaan aan de macht van ‘Baas’ (Leon de Waal) en zijn sidekick Nance (Annemiek Elstak) en daarbij komt hij voor moeilijke keuzes te staan, maar uiteindelijk overwint vriendschap en eerlijkheid en het geloven in dromen en een toekomst.
Mooie boodschap voor het 9+ publiek waar deze voorstelling zich op richt. Hoe mooi en klein de voorstelling begint met ensemblezang, zo heftig en uitgesproken zijn de nummers ‘van de straat’ waar een andere bekende ‘Elstak’ ook goed zou passen. Al hakkend, springend en joelend wordt je als publiek overmant door energie, vooral ook omdat je er boven op zit in het zaaltje. Hoewel er wat ‘groot’ gespeeld wordt is het spel on point en goed verstaanbaar. Elke speler heeft zijn eigen aandeel in het verhaal en je kunt hier heel goed je eigen karaktertrekken bij verschillende personages herkennen. Met pallets en neondetails vormt zich de hangplek van de straatbende en er is weinig ruimte voor subtiliteit. Maar daardoor krijgt het verhaal een rauw en in your face-karakter die je meeneemt en ruim een uur vastpakt.
Met tekst en co-regie van Michelle van Daalhoff, muzikale leiding van Aron Elstak co-regisseur en bedenker van het concept Annemieke Elstak is dit een formule die wat ons betreft verder dan Rotterdam mag reiken. Deze vorm is voor jongeren die zelf die droom van dansen/acteren, of welke andere dan ook, hebben een mooie trigger om er voor te gaan! En alle volwassenen die gaan kijken vinden wellicht het vuur (terug) om hun weggestopte dromen nog eens een kans te geven. TG De Klassieken heeft hiermee een deur geopend voor een “nieuw” publiek en zal vanaf 2021-2022 elk seizoen minimaal één vrije voorstelling uitbrengen.
Volg deze theatergroep op www.tgdeklassieken.nl voor alle initiatieven van deze bijzondere theatergroep.
er zijn geen afbeeldingen gevonden