“Na een hartverwarmende, succesvolle en confronterende tour door het land, heeft Theater in Actie besloten om door te gaan met ‘De Confrontatie’ in seizoen 2024/25”. Dat maakte Leon van Uden (directeur van Theater in Actie) vandaag bekend. 

“De Confrontatie is gebaseerd op één van de moeilijkste periodes uit mijn leven: mijn middelbareschooltijd! Het was een hel omdat ik dagelijks werd uitgescholden met woorden als homo en flikker. Het ging urenlang door en ik kon me niet verschuilen. Het delen met mijn ouders durfde ik niet omdat ik veel te bang was dat ze vragen zouden gaan stellen over mijn seksualiteit  (Ik was nog niet ‘uit de kast’). Elke dag voelde ik me kleiner en kleiner worden. Wat voor anderen vast een hilarische grap was, was voor mij bittere ernst en dat heeft me tot op de dag van vandaag getekend. De afgelopen jaren ben ik sterker geworden door gesprekken met een fantastische psychologe, en dat heeft mij doen besluiten om deze nare geschiedenis om te zetten in iets positiefs: ik wil jongeren én volwassenen helpen.”

De Confrontatie

Wat als je middelbare school een hel was en je, twintig jaar later, de ultieme kans krijgt om je pester(s) te confronteren?
 
Het overkomt Bas (Leon van Uden). Na een zeer vervelende schooltijd lijkt zijn leven eindelijk in balans: hij heeft een lieve vriend, geweldige vrienden en een mooie carrière. Echter, achter die opgewekte lach zit nog altijd dat diepgewortelde trauma verborgen. Dan doet zich een onverwachte kans voor…
 
In dit, op waarheid gebaseerde verhaal, worden Bas en Lucas (Casper Schimmel/Bas de Bont) opgesloten in een kleine ruimte, waaruit ontsnappen onmogelijk is. De pester tegenover de gepeste. Het slachtoffer tegenover de dader. Wat volgt is een intense confrontatie met vurige gesprekken, vooroordelen en ontroerende momenten. Terwijl we de mannen en hun motieven steeds beter leren kennen rijst de vraag: wie is het echte slachtoffer? Het zal een ‘verblijf’ worden die hun leven en dat van de toeschouwer voorgoed zal veranderen.
 
Naast deze verhaallijn zijn we ook getuige van een schokkend verhaal dat zich afspeelt in het heden. Een pestsituatie waarin social media een gevaarlijke rol speelt. De twee verhaallijnen klimmen samen naar een heftige en emotionele climax, waarbij wegkijken geen optie is.
 
‘De Confrontatie’ is de ultieme interactieve voorstelling over (de nasleep van) pesten, seksuele diversiteit, cultuurverschil, social media, vooroordelen én in actie komen!

Wil jij samen met ons in actie komen en samen de wereld rijker, mooier en veiliger maken? Boek de voorstelling dan voor op jouw (middelbare) school. Informatie kun je vinden op www.theaterinactie.nl.