Om als musicalliefhebber getuige te (mogen) zijn van de eerste stappen in het creatieve proces op weg naar een voorstelling is toch een unieke kans.
Zo mocht Musicalsites dinsdag 9 april aanwezig zijn in Café DeLaMar voor een eerste lezing van de nieuwe Off-Broadway voorstelling: Dani Girl.

De Brug Musicaltheater produceert deze voorstelling na eerdere titels als Ordinary Days en Voor Je ’t Weet. De eigen vertaling is geschreven door Michael Kooman en Christopher Diamond. Tijdens de leesvoorstelling lezen en zingen diverse acteurs, live begeleid op piano de rollen.

Beschermengel

De aanwezige acteurs zijn o.a. Julia Berendse als Dani, Wesley de Ridder als lotgenootje Mees. Ruben Kuppens speelt meerdere rollen; de beschermengel Raaf, de Kanker en God himself en Anne Deliën speelt de moeder van Dani. De regie ligt in handen van Steven Moonen en de muzikale leiding is Alan Evans. Patricia van Haastrecht leidt de avond in en vertelt waar De Brug Musicaltheater de kans ziet om ‘de brug te slaan’ tussen de spelers en het publiek via kleinere off-Broadway voorstellingen als deze. Alan vertelt het publiek hoe de voorstelling eerst in DeLaMar West zou staan, maar door die sluiting en het wegvallen van de subsidie er nieuwe kansen gezocht moeten worden om dit stuk alsnog aan het publiek te tonen. Nu eerst in twee leesvoorstellingen in het Café DeLaMar, maar men hoopt het gesprek aan te gaan met het publiek en geïnteresseerden om zo een financiële boost te bewerkstelligen waarmee het echt als voorstelling kan worden uitgevoerd. Op zoek naar een ware beschermengel dus…

Dani Girl

Wanneer de negenjarige Dani in de behandeling van leukemie haar haar verliest, begint ze aan een magisch avontuur om het terug te krijgen. Aan haar ziekenhuisbed zoekt haar streng katholieke moeder steun in het geloof, want is dat niet de enige houvast die ze heeft? Samen met haar kamergenootje Mees en haar beschermengel Raaf probeert Dani tijdens hun fantasievolle reis het antwoord te vinden op die ene vraag: waarom is kanker?
Het is zeker geen bedompte neerslachtige voorstelling, sterker nog, er wordt vaak en hard gelachen. Dit kan zijn om subtiele tekstgrapje (God als in hij, haar, hen of wat dan ook) maar ook de minder subtiele versie van Ruben zijn interpretatie van een drugsdealer die Vitaminions of death aan het dealen is.
Naast tekst en hier en daar een rekwisiet is er verder de prachtige muziek met de door je hart snijdende stemmen van de cast. Iedereen heeft zijn eigen aandeel en men doet ook zeker niet onder aan elkaar.

Ook al gun je dit verhaal een voorstelling in al zijn glorie, is het ergens niet te ontkennen dat juist door deze setting jij als kijker ook uitgenodigd wordt om met je fantasie het avontuur mee te beleven met Dani. Waar iedereen wel iemand kent die geraakt is door dit onderwerp is het ergens ook een inkijk in de perceptie van degene die ziek is. Nu dan wellicht vanuit een kinds point of view, maar ik denk dat we allemaal wel ergens de vragen hebben, willen stellen, of God ter verantwoording willen roepen. Deze voorstelling verdient het dan ook om in al zijn glorie te mogen stralen, dus roepen wij bij deze eenieder op; individuele musicalliefhebbers, vrienden van ‘de Brug’, producenten, allianties, stichtingen, fondsen, iedereen die dit project wil financieren… Wees de beschermengel die deze productie nodig heeft! Ga naar www.debrugmusicaltheater.nl en help dit initiatief tot leven te komen…