Musical vereniging Zwaag speelt de komende maand hun versie van ‘Ciske de Rat’. Ciske Vrijmoeth, een jochie dat in de gloriedagen van de film uit 1984 als belhamel, moderne Pietje Bell en straatjongen werd weggezet. Brutaal, ongedisciplineerd en nodig toe aan een disciplinelesje. Tegenwoordig staat het verhaal in een gehele andere context en hoewel het ‘rietje’ en de tuchthuizen allang zijn afgeschaft, is het verhaal van Ciske nog altijd actueel. In de tegenwoordige tijd zou Ciske alle signalen hebben voor een ‘Vergeten Kind’. In de professionele versie van 2007 keerde Danny de Munk terug op toneel als de volwassen Cis.

Musicalvereniging Zwaag en Stichting Het Vergeten Kind slaan de handen ineen. Het verhaal van Ciske vertelt over alles waar deze stichting zich voor inzet. Het bedroevende aantal van 100.000 kinderen in Nederland voelt zich vergeten. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. Het Vergeten Kind zet zich in voor deze kinderen en strijd voor een stabiele, liefdevolle omgeving waar deze kinderen zich kunnen ontwikkelen.
In het verhaal vindt Ciske die liefdevolle omgeving bij tante Jans. Maar ook zijn vriendschap met de zieke Doortje laat zien dat dit kind een goed hart heeft. Meester Bruis ziet dat ook en zet zich in voor zijn welzijn. Wanneer het noodlot toeslaat lijkt het leven voor Ciske nog donkerder en somber te worden, maar dan komt de ware kracht in hem naar boven. Toch zal hij zijn leven lang beschadigd blijven en moet hij in zijn volwassen leven nogmaals zijn demonen overwinnen.

Tijdens de pauzes van de voorstellingen kan men de welbekende loten kopen en Musicalvereniging Zwaag doneert van elk verkocht lot € 1,00 aan Stichting Het Vergeten Kind. Daarnaast is er tijdens de uitvoeringen de mogelijkheid een extra bijdrage te doneren. En dat raden wij ten zeerste aan want ieder kind zou zich nooit ‘verdomd alleen’ moeten voelen!

Een half jaar geleden mocht de vereniging veel nieuwe leden mogen verwelkomen. De één met veel musicalervaring, de ander nagenoeg blanco. Uiteraard is voor dit verhaal een kindercast nodig en er zijn bijna 20 kinderen gevonden die stuk voor stuk enorm getalenteerd zijn. En dat het een mooie groep bij elkaar is geworden blijkt wel uit de uitstraling op het toneel. Iedereen met evenveel plezier en zeker in balans tussen de ervaren spelers en de nieuwkomers. Je merkt en ziet dat men elkaar helpt en dat uitdagingen die ontstaan ter plekke worden opgelost. Het is letterlijk Musicalver-één-iging Zwaag!

En toch willen we er één karakter uitlichten en dat is Ciske zelf. De jonge versie wordt gespeeld door Finn Groot. Nog geen musicalervaring maar dat blijkt uit niets. Zo ontwapenend, brutaal en heerlijk eigenwijs, binnen 2 scènes zit deze jongen in je hart. Als dit zijn eerste productie is dan noteren wij alvast zijn naam, want Finn is een aanstormend talent waar we nog veel van gaan horen!

De volwassen Cis wordt gespeeld door Kevin Koeman. Kevin is al wel bekend(er) en heeft deze rol al eens eerder vertolkt. Ook nu doet hij dat wederom geweldig en vooral zijn zang imponeert. Maar laten we vooral niemand te kort doen want er staat een groep op het toneel die zeer goed presteert, mensen in de zaal verontwaardigd, huilend en direct donerend achterlaten. Geslaagde voorstelling dus! En zeker ook door het team er om heen. De muzikanten, licht, geluid, kostuums tot aan het uitschenken van de koffie aan toe. Er waren mensen vanuit de Zonnebloem op bezoek en alle kinderen liepen in de pauzes koffie en thee te serveren en lootjes heen en weer te brengen.
Ook dit keer heeft de bezielende leiding van Peter Groenendijk zijn werk gedaan en straalt alles saamhorigheid uit.

Er komen nog wat voorstelling aan dus doe u voordeel en bestel nog snel die kaarten. In de theaterzaal van Wijkcentrum De Huesmolen in Hoorn is het warme onthaal en is het goed vertoeven. Ga dus snel naar www.musicalzwaag.nl voor een kaartje voor 17, 18 of 19 maart.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen