De legende is terug! Want in het najaar van 2023 brengt Studio 100 de succesmusical ‘Les Misérables’ terug naar Vlaanderen. Het gaat om Cameron Mackintosh’s spectaculaire, eigentijdse versie van Boublil en Schönbergs succesmusical ‘Les Misérables’. In de cast vinden we namen als Jonas Van Geel, Ianthe Tavernier en Nordin De Moor, die deze legendarische productie tot leven zullen brengen. De Vlaamse première is voorzien voor 15 oktober 2023 in Stadsschouwburg Antwerpen, nadien zal de voorstelling ook nog te zien zijn in Capitole Gent. 

Ondertussen is het al bijna 25 jaar geleden dat deze epische musical voor het eerst in ons land te zien was in Stadsschouwburg Antwerpen. Het was de eerste grote succesmusical in Vlaanderen en betekende zowat de doorbraak van het genre bij het grote publiek. Studio 100 werkt voor deze Vlaamse versie van de oermusical samen met De Graaf & Cornelissen Entertainment en Van Lambaart Entertainment, die dezelfde voorstelling in Nederland voor hun rekening nemen. 

Voor deze productie werd een cast samengesteld met de beste namen uit de lage landen: een combinatie van sterke Nederlandse acteurs aangevuld met Vlaamse namen. Er zullen drie Vlaamse acteurs meedoen. Zo geeft Nordin De Moor gestalte aan inspecteur Javert en zien we Ianthe Tavernier als Eponine die mag schitteren met het beklijvende solonummer ‘On my own’ (‘Heel alleen’). Jonas Van Geel speelt de rol van Thénardier, een herbergier met een discutabele reputatie. Milan van Waardenburg zal de rol van Jean Valjean ook in Vlaanderen voor zijn rekening nemen. De overige rollen en het ensemble zullen door de Nederlandse cast worden gespeeld: Michael Muyderman (Marius), Ellen Pieters (Madame Thénardier), Mark Roy Luykx ( Enjolras), Sem Gerritsma (Cosette), Isaura Kuyt (Factory Girl), Sjoerd Oomen (Factory Foreman/Brujon),  Dirk van den Brand (Bamatabois / Courfeyrac), Yoshua van den Broek (Combeferre), Rick Zwart (Bishop / Lesgles),  Yoran de Bont (Grantaire), Leon de Graaf (Montparnasse), Pepijn van Bokhoven (Claquesous), Sem van der Hijden (Feuilly), Jary Sluijter (Joly), Brecht van Arnhem (Prouvaire), Joost van der Aa (Babet), Saskia Schäfer (Madame), Annefleur van den Berg (Old Woman), Donna-Jo Aarts, Janne Kolpa, Pamela Kroes, April van Amelsvoort, Kim Reizevoort, Sofie Heus, Niels Bouwmeester, Ronald Jorritsma en Daan van Dalen

Verhaal

Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobserdeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?