Verleden maand zou voetballegende Johan Cruijff 75 jaar geworden zijn, in de voorstelling ’14 De Musical’ speelt het verhaal tot aan zijn sterfmoment in 2016.

Het verhaal begint bij het debuut van Cruijff in 1964 en hij (gespeeld door Tobias Nierop) becommentarieert zijn voetballoopbaan vanaf de zijkant met diverse Cruijffiaanse uitspraken, maar dat is logisch. Afgelopen 31 mei was het precies 50 jaar geleden dat Cruijff de winst van de Europa Cup 1 voor Ajax binnensleepte met 2 doelpunten tegen Inter Milaan in de Rotterdamse Kuip. Genoeg reden om de voorstelling, en daarmee ook direct de 50.000ste bezoeker van deze ‘brutale ode aan de legendarische voetballer met rugnummer 14’ weer eens te zien.

Het gelegenheidsbandje ‘De Kickers’ wist van de inloop al een waar feestje te maken. En het ‘Bloed, Zweet en Tranen’ galmde al lekker door de zaal. Tobias begon zijn spel als elke voorstelling maar haalde al snel de 50.000ste bezoeker naar voren. ‘Mooi dat de winst naar de toekomst gaat’, aldus ‘Cruijff’. ‘Maar hou nu wel je bloemen stil anders wordt t chaos’, volgde er snel achteraan. Naast de bos bloemen kreeg de 15-jarige Tij Beumer een voetbalshirt in Ajaxkleuren met het nummer 50.000.

Ook zagen we vandaag de nieuwe castleden die vanaf 11 mei aan de huidige cast zijn toegevoegd. Vijf nieuwe acteurs te weten: Anne-Marie Jung en Kim van Zeben, afwisselend in de rol van Nel Cruijff (wij zagen Anne-Marie), Kees Boot zien we in de rol van Manus Cruijff en Rinus Michels. Justus van Dillen en Theo Martijn Wever spelen nu afwisselend de rol van Piet Keizer, laatstgenoemde in deze voorstelling. De rol van Johan Cruijff wordt dus nog steeds vertolkt door de veelgeprezen Tobias Nierop, hoewel hij dan volgens eigen zeggen precies weet waarom hij de musicalaward niet gewonnen heeft. Veel te ingewikkeld gemaakt volgens Cruijff die, dan weer als Tobias, zichzelf bekritiseert. Myrthe Burger speelt onveranderd de rol van zijn vrouw Danny nog steeds glansrijk. De scene van de gijzeling maar ook het prachtige nummer wanneer ze Johan toezingt aan het einde brengt ons nog steeds kippenvel.

De voorstelling werd onlangs bekroond met een Musical Award in de categorie Beste origineel Nederlandse musical, dat dan weer wel en ook vanavond bleek dat dit geheel terecht is. Tom de Ket (script en regie), zou het dan wel gemaakt hebben hoewel Tobias volgens eigen zeggen 80% improviseert.  Dat laatste blijkt ook echt wanneer de show heel even stil gelegd moet worden wegens een technische storing en wanneer Tobias de scene weer oppikt deze toch weer anders is dan de eerste die we nog geen 5 minuten daarvoor zagen. Dit bewijst vakmanschap, talent maar ook garantie voor altijd een verse frisse voorstelling. Dus het meer dan 1 keer zien is zo erg nog niet, u kunt gerust nogmaals gaan en dat kan, in het AFAS-theater in Leusden  nog minstens tot half juli. Daarna is de zomerstop en gaat de musical op 10 september weer verder. 

Kijk voor meer informatie op www.14hetverhaal.nl

Mariska Steenbergen